Ο Πατούλης… “ξέχασε” να πει ότι καταψηφίστηκε η πρότασή του

Ανακοίνωση στην οποία… ξέχασε να αναφέρει ότι καταψηφίστηκε  το ψήφισμα της για το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση εξέδωσε η περιφερειακή αρχή Πατούλη στην Αττική.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και σε δήλωση του ο Γιάννης Σγουρός, η διοίκηση Πατούλη έπαθε ένα στραπάτσο στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρόταση του (Γιάννη Σγουρού) να ζητηθεί η απόσυρσή του νομοσχεδίου (σχεδόν ίδια θέση είχαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων.

Τη θέση της ανακοίνωσε και η Δύναμη Ζωής με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου (δείτε παρακάτω)

 

Το ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση με ψήφους 51 υπέρ ενώ μόλις  44 υπερψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

 

Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης είχε σαν κομβικά σημεία αντίθεσης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα παρακάτω:

-Την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με 43% που περιορίζει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% +1

-Το επαχθές όριο/κόφτη του 3% το οποίο αν  εφαρμοσθεί θα οδηγήσει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου τις 5 από τις 10 σημερινές Παρατάξεις (με χιλιάδες ψηφοφόρους)

-Τον περιορισμό της εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο των γυναικών

-Την μείωση κατά 30% του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων (Από 101 σε 71).

Ο Γιάννης Σγουρός σχολιάζοντας το χθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακου Συμβουλίου Αττικής τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπ΄όψιν της  την πλειοψηφική κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας και να μην προχωρήσει σε αλλαγές που υπαγορεύονται από μικρομματικές σκοπιμότητες.

 

Σφυρίζει… αδιάφορα ο Πατούλης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση Πατούλη δεν αναφέρεται πουθενά(!) το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Είναι χαρακτηριστικό πως ξεκινά με τη φράση “τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας παράταξης με τις βασικές αρχές του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη σχετική συζήτηση-ενημέρωση επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων, που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου”  – δηλαδή η διοίκηση Πατούλη ανακοίνωσε πως συμφωνεί με τον… Πατούλη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αίρει αδιέξοδα που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων” συμπληρώνοντας πως “είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση με την πολιτεία με στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στο να γίνει το κράτος πιο επιτελικό, που είναι και το διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης”.

 

Παρακάτω, καταγράφει πάντως και μία διαφωνία του με το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως πρέπει:

-Nα μην παραλείπονται οι Αντιπεριφερειάρχες από τα Όργανα Διοίκησης των Περιφερειών, δεδομένου του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου τους στη διοίκηση των Περιφερειών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτουν κατά νόμο πληθώρα αρμοδιοτήτων ή τους έχει εκχωρηθεί μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων βαρύνουσας σημασίας.

-Να μην μειωθεί ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά, νέων πολιτών και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της κάθε περιοχής τα οποία και θα πρέπει να επιλύονται

-Να μην καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για το σύνολο των περιφερειακών υπαλλήλων

-Προς διευκόλυνση της κατάρτισης των υποψηφίων συνδυασμών δεδομένης και της δυνατότητας προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) ανά εκλογική περιφέρεια, ζητείται η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους Περιφερειάρχες, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

UPDATE – 28/5/21 – Η θέση της Δύναμης Ζωής

“Όχι” του Περιφερειακού Συμβουλίου, πλην της Περιφερειακής Αρχής, στην κατάργηση της απλής αναλογικής

 Δύναμη Ζωής : Μαζί με τους πολίτες διεκδικούμε δημοκρατική, συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση από την Κυβέρνηση της απλής αναλογικής εξέφρασε η Δύναμη Ζωής στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μαζί με τις αντιπολιτευόμενες Παρατάξεις, απαίτησε την απόσυρση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Στο σχετικό ψήφισμα, που δεν ψήφισε η Διοικούσα Παράταξη και το οποίο συνδιαμόρφωσαν οι αντιπολιτευόμενες Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “το σχέδιο νόμου φέρνει απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς”.

Η Δύναμη Ζωής καταδίκασε την ολιγαρχική αντίληψη για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων που αναδεικνύει το βαθιά αντιδημοκρατικής έμπνευσης νομοθέτημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για απόπειρα  θεσμικής εκτροπής, δηλωτικής των πραγματικών προθέσεων της Κυβέρνησης για τη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, αφού καθιερώνεται ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό χωρίς λαϊκή δεδηλωμένη, που δίνει απεριόριστες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα που έχουν εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τη θεσμική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της και παράλληλα επιδιώκει την μη ακριβή αποτύπωση της ψήφου των πολιτών. Ο κόφτης με το όριο 3% για είσοδο Παράταξης στα Περιφερειακά Συμβούλια, αποτελεί μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων ανεξάρτητων Παρατάξεων και περιορισμού της συμμετοχής στα κοινά.

Συγκεκριμένα, τη στρατηγική αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κατήγγειλε η Δύναμη Ζωής, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοίκητων θεσμών, καταργείται η ισότιμη ψήφος των πολιτών, δημιουργούνται ευνοιοκρατικοί μηχανισμοί και διαμορφώνεται ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής. Και αυτό δεν αποτελεί συγκυριακή απόφαση. Είναι συνέχεια του αντιδημοκρατικού κατήφορου που ήδη εκφράστηκε με την ενίσχυση της Διοίκησης της Περιφέρειας σε βάρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσα από την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά αρμοδιοτήτων του αντιπροσωπευτικού, συλλογικού οργάνου στην Οικονομική Επιτροπή, στο όνομα και πάλι της… γνωστής κυβερνησιμότητας που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό!

Απέναντι σε αυτή την κλιμακούμενη, κυβερνητική επίθεση κατά των συμμετοχικών, αυτοδιοικητικών θεσμών, η Δύναμη Ζωής τόνισε ότι η μόνη απάντηση είναι η αγωνιστική διεκδίκηση της αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ενίσχυσης της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.  Μαζί με τους πολίτες διεκδικούμε δημοκρατική, συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην πρόταση Ψηφίσματος που είχε καταθέσει, η Δύναμη Ζωής παρατηρούσε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο “διαπνέεται στα βασικά του σημεία από μια οπισθοδρομική και αυταρχική αντίληψη, αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών, με κύριο επιχείρημα την προώθηση της κυβερνησιμότητας και την αποκατάσταση της κανονικότητας σε σχέση με τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων από τις Περιφέρειες”.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU