Ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Ατττικής για το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Με διπλή θεματολογία η ατζέντα του ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών

 

Η επικαιροποίηση της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5) και ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων ήταν τα δυο θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) του Βόρειου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε την Παρασκευή 4/6/2021, υπό την προεδρία της  Αντιπεριφερειάρχη Λουκίας Κεφαλογιάννη.

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στο ΣΟΠΠ για την ανταπόκρισή τους. Μέλημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής είναι η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο το τρίπτυχο προετοιμασία, πρόληψη και συντονισμός είναι απαραίτητη συνθήκη», ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη.

 

Αναφορικά με το πρώτο θέμα της απόφασης επικαιροποίησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ¨ευπαθείς¨ περιοχές έγινε διαλογική συζήτηση ενώ η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δήμους να αποστείλουν άμεσα τυχόν αλλαγές στην ήδη ισχύουσα περυσινή απόφαση προκειμένου αυτές να επικοινωνηθούν στους πολίτες αλλά και να προσαρμοστούν στο χάρτη με τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

 

Αμέσως μετά, συζητήθηκε «ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» και η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ, Ασημίνα Κούρου παρουσίασε το σχέδιο ενεργειών σε περίπτωση σεισμού, το νέο εγχειρίδιο του Ο.Α.Σ.Π. για τη διεξαγωγή ασκήσεων σεισμικού κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, τις δράσεις όπως και τις έντυπες εκδόσεις του φορέα κ.ά..

 

Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχει εκδοθεί από 17/01/2020 η 1η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει το δικό της σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ήδη από τον Ιούλιο του 2020.

 

Αναφορικά με το θέμα της οργάνωσης των χώρων καταφυγής/καταυλισμού του πληθυσμού μετά την εκδήλωση σεισμού επισημάνθηκε ότι όσα στοιχεία έχουν δώσει οι Δήμοι και η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής ενώ επικαιροποιούνται  οι χώροι σε περιπτώσεις αλλαγών.

 

Τέλος, το επόμενο διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών αναμένεται να διοργανώσει σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Σεισμός και προστασία στον εργασιακό χώρο» για την εκπαίδευση των εργαζομένων της και τη συμμετοχή όλων των Δήμων χωρικής της αρμοδιότητας ενώ με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid19 αναμένεται να διοργανωθούν και επιχειρησιακές ασκήσεις.

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξ. Μαννιατογιάννης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στρ. Σαραούδας, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, η Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Α. Σακκαλόγλου, ο Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Ευθυμίου, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Στ. Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πέυκης Δ. Κοκορόσκος, Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Χρ. Πετράκης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φ. Δαλιάνη και Γ. Μπαλάφας.

 

Επίσης, έλαβαν μέρος ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης, Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ι. Λειβαδάρος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων Α. Χαχλάκης, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Π.Π των Δήμων του Βορείου Τομέα, της Π.Π της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αθηνών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», του Δασαρχείου Πεντέλης, καθώς και των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Υγειονομικού Ελέγχου, Μεταφορών και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU