Η Ν. Ιωνία & Ν.Φιλαδέλφεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησαν σήμερα οι Δήμοι Νέας Ιωνίας και Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας.

Νέα Ιωνία

«Τιμούμε σήμερα, 19 Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εκφράζοντας την βαθιά οδύνη για τη δολοφονία 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου και τον βίαιο ξεριζωμό τους από τις δυνάμεις του Τουρκικού κράτους».

Αυτό σημειώνεται σε ανάρτηση του Δήμου Ν.Ιωνίας. Συγκεκριμένα, από το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 στην είσοδο του Δημαρχείου της πόλης κυματίζει η σημαία με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου, ενώ από τη δύση του ηλίου έως και το ξημέρωμα, το κτίριο θα παραμείνει φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα, εις ένδειξη πένθους και σεβασμού, συμβολίζοντας το αίμα των θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος, που φέρει στη μνήμη τα βαθιά τραύματα και τις πληγές των προσφύγων του Πόντου, κατά τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την περίοδο 1916-1923.

Επίσης, ειδικά για σήμερα 19 Μαΐου 2021, τα δυο Μουσεία της πόλης θα είναι στη διάθεση του κοινού από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 210 2795012.

«Ο Δήμος Νέας Ιωνίας εκπληρώνοντας το στοιχειώδες χρέος απέναντι στην ιστορία και στις αλησμόνητες πατρίδες που υπέστησαν τις τουρκικές φρικαλεότητες και βίωσαν τον ξεριζωμό, συμμετέχει στον εθνικό στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα

Με τον νόμο 2193/94, που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 και δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθιερώθηκε και επίσημα η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τίμησε την σημερινή ημέρα.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη,  ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.

Στην λιτή εκδήλωση συμμετείχαν καταθέτοντας στεφάνι:

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γ. Βούρος

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λ. Γεωργαμλής

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Π. Αγοραστού

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, Η. Γκρίντζαλης

Ο Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών», Γ. Ανεμογιάννης

Ο Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Η πόλη της καρδιάς μας Ν.Φ.-Ν.Χ.», Λ. Αντωνόπουλος

Ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλης Ενότητα», Τ. Κωνσταντινίδης

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ., Χ. Κοπελούσος

Ο Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γ. Ουσταμπασίδης

Εκπρόσωπος του συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»

Εκπρόσωπος του συλλόγου Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Με αφορμή την συμπλήρωση 102 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρος δήλωσε:

«353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση και ο προσφυγικός Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει μπροστάρης στην προσπάθεια να διατηρηθεί η εθνική μνήμη και συνείδηση ζωντανή.

Να διδαχθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας αυτά που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, από το 1915 έως το 1919 και από το 1919 έως και το 1922 από το λεγόμενο «κίνημα των Νεοτούρκων».

Να διδαχθούν για τα «Αμελέ Ταμπουρού», για την πείνα, τις κακουχίες, τις πυρπολήσεις των χωριών του Πόντου, τους διωγμούς, τις εκκαθαρίσεις, τις θηριωδίες, τις μαζικές εκτελέσεις.

Εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. 102 χρόνια μετά έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές, όχι για να διεγείρουμε μίση και πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης, αποζητώντας παράλληλα όλο και πιο έντονα και συντονισμένα τη διεθνή αναγνώριση.

Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στους Πόντιους αδελφούς μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU