Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος: Πασχάλιο Μήνυμα Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας Γαβριήλ

ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ

«Ἐν τάφῳ σωματικῶς, ἐν Ἄδου δὲ μετὰ ψυχῆς ὡς Θεός, ἐν Παραδείσῳ δὲ μετὰ Ληστοῦ, καὶ ἐν θρόνῳ ὑπῆρχες Χριστέ, μετὰ Πατρὸς καὶ Πνεύματος, πάντα πληρῶν ὁ ἀπερίγραπτος»

 

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου αγαπημένα,

Έφθασε ο καιρός της αιωνίου χαράς. Ο Υιός και Λόγος του Θεοῦ, ο δι’ ημάς σαρκωθείς και σταυρωθείς εκπλήρωσε την αποστολή Του. Προσφέρθηκε ως εξιλαστήριο θύμα για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Ανακαίνισε στον Γολγοθά την ανθρώπινη φύση και την έθεσε σε συνεχή πορεία προς την θέωση, προς την απόλυτη ταύτιση με τον αναστημένο Χριστό μας.

Ο Κύριός μας βρίσκεται ήδη σωματικώς εντός του λαξευμένου τάφου και ως Θεός κηρύττει στον Άδη. Τον ακολουθούν τα παιδιά του Άδη που πιστεύουν στο αναστάσιμο μήνυμά Του και μαζί με τον ληστή εισοδεύουν στον παράδεισο, στην Βασιλεία του Θεού, στην αιώνια χαρά.

Αυτή η σωματική ταφική μορφή του Χριστού με την ταυτόχρονη θεϊκή Του παρουσία φανερώνεται στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Το Σώμα και το Αίμα Του λαμβάνουμε με σκοπό την ένωσή μας με το αιώνιο ιστορικό αγιασθέν, σταυρωθέν, αναστάν και αναληφθέν Σώμα Του μέσα από την συμμετοχή μας σε κάθε θεία Λειτουργία.

Αυτό είναι τό μεγαλύτερο δώρο τῆς Ἐκκλησίας στους πιστούς, για το οποίο χρειάζονται η απόλυτη πίστη και η ελεύθερη βούλησή μας.

Ανοίγουν σήμερα οι ουρανοί για να κατανοήσει ο φθαρτός άνθρωπος το δώρο της αφθαρσίας. Μπορεί η ασθένεια, η θλίψη, ο πόνος, ο φόβος να συνοδεύουν την φθορά, ο αναστημένος Χριστός όμως νίκησε τον θάνατο. Διέλυσε την φθορά και αναμόρφωσε κάθε κτιστό δημιούργημα. Μάς άφησε την ελπίδα ως όπλο και μάς έδωσε το Σώμα και το Αίμα Του ως απόλυτη ασπίδα προστασίας, αλλά και ενώσεως μαζί Του.

            Στην σκέψη… «πώς η Εκκλησία Του άντεξε στην μακρά αυτή πορεία;» θυμηθείτε τον Απόστολο Παύλο που απευθύνθηκε στους Κορινθίους: «εἰ δέ Χριστός οὐκ ἐγήγερται, ματαία ἡ πίστις ὑμῶν» (Α΄ Κορ. 15,17). Αυτή η πίστη κράτησε την Εκκλησία Του. Αυτή η πίστη νίκησε την φθορά της αμαρτίας και του θανάτου. Αυτή η πίστη έδιωξε τον φόβο. Αυτή η πίστη προσέφερε και προσφέρει την αγιότητα.

            Αδελφοί μου, παιδιά μου αγαπημένα,

            Μην φοβάστε «οὐκ ἔστιν ὧδεἀλλ‘ ἠγέρθη… Ἀνέστη Χριστός καί  πεπτώκασι δαίμονεςἈνέστη Χριστός καί χαίρουσιν ἄγγελοι».

Αυτή την χαρά ζούμε απόψε. Μέσα στη δύσκολη ώρα της πανδημίας. Μέσα και σε αυτήν ο Χριστός ανασταίνεται! Μην φοβάστε!

 

Χριστός αληθώς Ανέστη!

 

                                            Ο Μητροπολίτης

† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU