Έξυπνος σταθμός parking ποδηλάτων στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου Αττικής

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η 3η Ιουνίου και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής συστήνει τον πρώτο «έξυπνο» σταθμό ασφαλούς parking ποδηλάτων. Πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο σταθμό που τοποθετείται σε δήμο της Αττικής, ο δεύτερος δε πανελλαδικά, προκειμένου να δώσει κίνητρο στους πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο σπίτι και να κινηθούν με ποδήλατο. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, η δημοτική αρχή διάλεξε να εγκαταστήσει το πρώτο αυτό «hub» στην κεντρική πλατεία του Δήμου, ακριβώς δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ της πόλης, ώστε να εξυπηρετήσει και τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ΜΜΜ.
Το Smart Micromobility Hub, όπως είναι το επίσημο όνομά του, είναι, ουσιαστικά, ένα «έξυπνο» κουτί με βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων και πατινιών. Ο χρήστης που θέλει να το χρησιμοποιήσει, μπορεί να σκανάρει και να κατεβάσει την συνοδευτική εφαρμογή (θα βρει αναλυτικές οδηγίες επάνω στον σταθμό), να δημιουργήσει άπαξ έναν λογαριασμό και να ξεκινήσει να σταθμεύει το ποδήλατο ή το πατίνι του, ξεκλειδώνοντας και κλειδώνοντας τον σταθμό μέσω smartphone. Φυσικά, η χρήση και η στάθμευση είναι εντελώς δωρεάν.


Εντός του σταθμού υπάρχει κάμερα παρακολούθησης για την ασφάλεια των σταθμευμένων ποδηλάτων. Τόσο η κάμερα όσο και ο μηχανισμός του σταθμού τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκό σύστημα, με ανανεώσιμη, δηλαδή, πηγή ενέργειας.
«Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Πώς εάν σκεφτούμε εναλλακτικά, αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα μέσα και δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους δημότες μας, μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική στο Περιβάλλον, μια πόλη που κινείται «καθαρά», που βελτιώνει το περιβαλλοντικό και ενεργειακό της αποτύπωμα. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο των έξυπνων αυτών σταθμών και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου ώστε να καλύψουμε όλες τις γειτονιές. Το Ηράκλειο πόλη πράσινη, πόλη σύγχρονη, πόλη που αξίζει να ζεις», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.
Το πρώτο Smart Micromobility Hub τοποθετήθηκε χωρίς επιβάρυνση για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο δίκτυο Κοινοτήτων Civinet Greece-Cyprus.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU