Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος: O πολιτισμός κινητήριος δύναμη ενός «Άλλου Τόπου» και μιας πόλης.

Για τον πολιτισμό και την αξία του ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς των περιφερειακών συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, των μεταναστευτικών ροών, της ζούγκλας του  διαδικτύου, της έξαρσης της βίας, δεν θα ήθελα να πω  τίποτα περισσότερο. Όλοι σε αυτούς που απευθύνομαι και συνομιλώ  τα ξέρουν καλύτερα από μένα.

 

Ένας τόπος, μια πόλη δεν έχει ανάγκη μόνο της κοινής γλώσσας της  ιστορίας και του  ομόδοξου για να δομήσει την ταυτότητά του. Έχει ανάγκη κυρίως την ανάδειξη ενός  τοπικού πολιτιστικού αποθέματος που υπάρχει στον τόπο στην πόλη και είναι θαμμένο σαν πολύτιμο μέταλλο που πρέπει να το εξορύξουμε, να το φέρουμε στην επιφάνεια, να το διαφυλάξουμε από την απαξίωση και τον ευτελισμό και να το αναδείξομε  ως ένα πολιτιστικό σύνολο, αξιών, αισθητικής, κοινών αναφορών, τοπικής  ιστορίας, ηθών και εθίμων του τόπου και του αύλου και υλικού πολιτισμού των ανθρώπων, που έζησαν σε αυτό τον τόπο σε αυτή την πόλη.

 

Αυτό το  πολιτιστικό απόθεμα  επειδή δεν είναι καταναλωτικό προϊόν που πωλείται, ούτε προϊόν για την χειραγώγηση ανελεύθερων καθεστώτων, ώστε να χρηματοδοτείται, πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από το δημοκρατικό  κράτος και τους φορείς του, από χορηγούς,  από φιλανθρωπικά ιδρύματα και εν μέρει από τους ωφελούμενους πολίτες σε ποσοστά που διαμορφώνονται αναλόγως των εποχών και των συνθηκών.

 

Ο τόπος η πόλη μας, στη δική μας περίπτωση, έχει ανάγκη μια  ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, κοινών αξιών, ιστορικών αναφορών και αισθητικής που θα την χαρακτηρίζει και θα της εξασφαλίζει ένα κεφάλαιο, μια υπεραξία και αυτά κεφαλαιοποιούμενα  θα λειτουργούν  ως μοχλός ολιστικής ανάπτυξης,  δημιουργώντας  τη λεγόμενη ήπια ισχύ, τη πολύτιμη  φήμη  του τόπου, της πόλης μας.

 

Η προσπάθεια του «Άλλου Τόπου» και των ανθρώπων του εδώ και δέκα  χρόνια εντάσσεται σε αυτή την σημαντική λειτουργία. Με μοναδικό τρόπο, μέσα από τα ημερολόγια του, και από και τις άλλες δράσεις του ξεσκεπάζει, αποκαλύπτει, διαφυλάσσει, αναδεικνύει, παρουσιάζει το θαμμένο πολιτιστικό απόθεμα ενός τόπου και των ανθρώπων που έζησαν, δημιούργησαν, σημάδεψαν τον τόπο, του έδωσαν περιεχόμενο λειτούργησαν σαν κληρονόμοι και κληροδότες.

 

Εμείς είμαστε οι  κληρονόμοι  οι διαχειριστές αυτού του τόπου και του όποιου πολιτιστικού αποθέματος και οι ευθύνες μας εκπληρώνονται από τον «Άλλο Τόπο» και τους ανθρώπους  του. Σε αυτήν την  εξαιρετικά πολύτιμη, εξαιρετικά απαραίτητη, εξαιρετικά σημαντική προσπάθειά τους δεν πρέπει να είναι μόνοι.

Σας ευχαριστούμε. Δεν έχω παρά να σας ενθαρρύνω και να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε ξέροντας ότι βαδίζετε σε περιοχές σε δρόμους με κινούμενη άμμο.  

 

Με εκτίμηση

Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU