Στα “κεραμίδια” Πατούλης και Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας

Στα μαχαίρια βρίσκονται Περιφερειάρχης Αττικής και Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας, μετά τον… πόνο του Γιώργου Πατούλη να ενδιαφερθεί για την υποχρεωτική συμμετοχή για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, με πρόσχημα τον COVID, θέλει να παραβιάσει το μυστικό της ψηφοφορίας και οι Περιφερειάρχες να ελέγξουν το αποτέλεσμα της, αφού οι ηλεκτρονικές διαδικασίες που προκρίνουν  φυσικά δεν διασφαλίζουν την μυστική ψήφο.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που θα ψηφίσουν είναι εκτεθειμένοι σε κάθε λογής πίεση, ειδικά μάλιστα αν η κάθε αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας… ρέπει στον λαϊκισμό και στα ρουσφέτια – και ο καθένας καταλαβαίνει, τι σημαίνει αυτό στην Περιφέρεια Αττικής.

1η ανακοίνωση του Συλλόγου

Αρχικά ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι “συνεχίζονται οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απόφαση Πατούλη για προκήρυξη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές ανάδειξης των αιρετών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής.

Καθημερινά καταφθάνουν ψηφίσματα που ζητούν να ανακληθεί η απόφαση αυτή και απαιτούν να προκηρυχθούν εκλογές με άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική ψηφοφορία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, με όσες κάλπες απαιτούνται και όλα τα μέτρα προστασίας, όπως δηλαδή έχει ζητήσει ο Σύλλογός μας.

Ζητούν να γίνουν σεβαστές οι ομόφωνες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως αυτές εκφράζονται από τα εκλεγμένα όργανά του (Σύλλογος, ΟΣΥΑΠΕ, ΑΔΕΔΥ) και συνδέονται με την απαίτηση για ενίσχυση της ζωντανής συζήτησης και επαφής μεταξύ των εργαζομένων, της ζωντανής αντιπαράθεσης και κριτικής ως βασικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας, με την απαίτηση για ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων.

Στέκονται απέναντι στην προσπάθεια επιβολής σκοπιμοτήτων, διαβλητών διαδικασιών και αντιδημοκρατικών πρακτικών, ενίσχυσης μειοψηφικών απόψεων, απέναντι στη συνεχή εργαλειοποίηση της πανδημίας, που την ώρα που ανοίξανε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο εργαζόμενος θα κινδυνεύσει εάν πάει μέχρι την κάλπη!”.

Αντίδραση Πατούλη

Ακολούθησε η ανακοίνωση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία σημειώνεται πως “με αφορμή την άθλια και συκοφαντική επίθεση απέναντι στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής η οποία απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων της για δια ζώσης Γενική Συνέλευση σε συγκεκριμένο χώρο επισημαίνουμε τα εξής:

1ον – Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν επιτρέπει καμία παρέκκλιση. Στο πλαίσιο αυτό των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, η σχετική με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33506/28-5-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄2233) προβλέπει: «Πάσης φύσεως εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, καθώς και γενικές συνελεύσεις διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων (Παράρτημα 14), εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα εκατόν πενήντα (150). Στις περιπτώσεις που τα εγγεγραμμένα μέλη είναι εκατόν πενήντα (150) και άνω, οι εκλογές και οι γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται με ψηφιακά μέσα».

2ον – Δεν θα συμβάλουμε στην καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία υπηρετούν πάνω από δύο χιλιάδες (2.000) τακτικοί υπάλληλοι, επιθυμούσε να πραγματοποιήσει δια ζώσης Γενική Συνέλευση των μελών του σε χώρο που διαχειρίζεται ο Φορέας μας, παρά τη σχετική ρητή απαγόρευση και χωρίς να είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας! Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατό να εξασφαλιστεί το επιβαλλόμενο από την ΚΥΑ όριο των 150 ατόμων και ταυτόχρονα η απαιτούμενη απαρτία; Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε καταφανής παρέκκλιση από το νομοθετικό πλαίσιο για την υγειονομική προστασία από τον κορωνοϊό.

Πράξαμε το αυτονόητο με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και έχοντας ως προτεραιότητα την τήρηση των  υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως οφείλει, έπραξε το αυτονόητο, εφαρμόζοντας πιστά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ως προς την παραχώρηση χώρου για την πραγματοποίηση δια ζώσης Γενικής Συνέλευσης.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά από τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων σχετικά με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και δυστυχώς τους ημερήσιους θανάτους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την ημέρα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, από τα 1.886 κρούσματα που καταγράφηκαν σε εθνικό επίπεδο, τα 959 αφορούσαν στην γεωγραφική επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής, ενώ την επόμενη της συνεδρίασης, από τα 1381 κρούσματα, τα 717 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ποσοστό που αγγίζει το 52%.

Καλό θα ήταν να γίνει αντιληπτό ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση αντίθετα απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρή αντιμετώπιση. Στη μάχη απέναντι στην πανδημία δεν έχει θέση ούτε ο λαϊκισμός, ούτε η ανευθυνότητα”.

Αντεπίθεση των εργαζομένων

Ο Σύλλογος των εργαζομένων επανήλθε, σημειώνοντας πως “με την δήθεν ενημερωτικού τύπου διατύπωση ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική», η Περιφερειακή Αρχή με το σχετικό Δελτίο Τύπου της, κουνάει το χαρτί της απειλής σε όσους στέκονται απέναντι στην απόφασή της για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική διαδικασία.

Λέει ο Πατούλης μην ακούτε το Σύλλογό σας και τα συνδικαλιστικά σας όργανα σε όλα τα επίπεδα (ΣΥΠΑ, ΟΣΥΑΠΕ, ΑΔΕΔΥ) που σας απευθύνουν κάλεσμα αποχής από την εκλογική διαδικασία, γιατί η συμμετοχή σας είναι υποχρεωτική…

Τόσος πόνος έπιασε τον Πατούλη για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συλλογικές τους διαδικασίες!

Απαντάμε: Η «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» δεν σχετίζεται με την άσκηση των υπηρεσιακών μας καθηκόντων.

Η αποχή από την «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» δεν σχετίζεται με κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, απ’ όσα απαριθμούνται στο ισχύον Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε προβλέπεται κάποια κύρωση από την αποχή, ούτε σχετίζεται με τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων, όπως αυτές αποτυπώνονται στον υπαλληλικό κώδικα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί υποχρέωση κάθε εργαζόμενου, που σέβεται την ψήφο του και τους αγώνες που την καθιέρωσαν, που σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών του οργάνων, που δεν δέχεται να γίνεται «γλάστρα» και να «στολίζει» αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και διαβλητές εκλογικές διαδικασίες.

Ακούστε το καλά: Όλοι οι εργαζόμενοι «καλύπτονται» από την απόφαση του Συλλόγου και μαζικά απαιτούν εκλογική ψηφοφορία δια ζώσης, άμεση, αυτοπρόσωπη, καθολική και μυστική, με όσες κάλπες απαιτούνται και με όλα τα μέσα προστασίας”.

 

UPDATE 4/6/21 Νέα ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων

κ. Πατούλη το ξέρουμε ότι εσείς και η κυβέρνησή σας ενοχλείστε από κάθε συλλογική διαδικασία των εργαζομένων,

δεν χρειάζεται να μας το επιβεβαιώνετε συνεχώς…

Το «έχουν καταλάβει και οι πέτρες» ότι αποτελεί εμπεριστατωμένη επιστημονική προσέγγιση ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό όταν μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους ή όταν πλησιάζουν την κάλπη… Ότι αποτελεί επιστημονική προσέγγιση η αναφορά της πρόσφατης ΚΥΑ ότι για να γίνουν δια ζώσης διαδικασίες δεν πρέπει «τα εγγεγραμμένα μέλη να υπερβαίνουν τα εκατό πενήντα (150) μέλη»!!!

Ότι μπορούμε να δουλεύουμε περισσότεροι από 150 σε ένα κτήριο αλλά δεν μπορεί να στηθεί κάλπη στο ίδιο κτήριο και να γίνουν δια ζώσης εκλογές!!!!

κ. Πατούλη μπορείτε να εισηγηθείτε στην κυβέρνησή σας και τους ομοϊδεάτες συνοδοιπόρους σας να απαγορεύσουν και την κυκλοφορία στους δρόμους…., αφού «τερματίζετε» την ερμηνεία της πρόσφατης ΚΥΑ και εξομοιώνετε τους εσωτερικούς συνεδριακούς χώρους που παραπέμπει το παράρτημα 14 με τους εξωτερικούς χώρους!!!!!

κ. Πατούλη το έχουν καταλάβει πλέον όλοι οι εργαζόμενοι στη Περιφέρεια ότι επειδή μας «φροντίζετε» ιδιαιτέρως, απορρίψατε για το δικό μας καλό, το αίτημα του Συλλόγου μας για την παραχώρηση υπαίθριου χώρου στο Πεδίον του Άρεως για την πραγματοποίηση της Γενικής μας Συνέλευσης…

Αλλά να… Παραπονιόμαστε «με άθλιο τρόπο»… όπως λέτε στο δελτίο τύπου που βγάλατε, γιατί μας φροντίζετε μόνο το πρωί και το βράδυ μας επιτρέπετε να πάμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον ίδιο χώρο από την Στέγη Ωνάση, ή όποιον άλλον τον ζητάει, όπου με Απόφαση της Οικονομικής σας Επιτροπής διαθέτετε το χώρο ακόμα και τις ίδιες μέρες χωρίς καμιά προϋπόθεση ή μας επιτρέπετε να πάμε στις ζωντανές συναυλίες που διοργανώνονται.

Έχουν καταλάβει πλέον εδώ και καιρό όλοι οι εργαζόμενοι ότι με τις συγχρονισμένες απαγορεύσεις όλων των κυβερνητικών μηχανισμών, τους περιορισμούς και τον αυταρχισμό, τους σχεδιασμούς και τα νομοθετικά αντεργατικά εκτρώματα θέλετε να βάλετε στο γύψο τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων.

Και μην είστε τόσο εμμονικός με το προεδρείο του Συλλόγου γιατί έτσι αποκαλύπτεται η προστασία που δίνετε στα δικά σας παιδιά, που εδώ και χρόνια είναι άφαντα από το Διοικητικό Συμβούλιο, άφαντα από τους αγώνες των εργαζομένων στη Περιφέρεια. Χωνέψτε το επιτέλους ότι οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις του Συλλόγου είναι ομόφωνες…

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU