ΣΥΡΙΖΑ – Ηράκλειο Αττικής: «Η Δημοκρατία στο στόχαστρο. Δικαιοσύνη παντού!»

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής  «Ηλέκτρα Αποστόλου» με θέμα: «Η Δημοκρατία στο στόχαστρο. Δικαιοσύνη παντού!» και ομιλητές τον Νίκο Βούτση, βουλευτή Α΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τ. Πρόεδρο της Βουλής και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργό Εξωτερικών.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόρρητη δημοκρατία. Αποτελεί εκτροπή η επίκληση του απορρήτου και του «ανέλεγκτου χαρακτήρα» ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και των Ανεξάρτητων Αρχών που ελέγχουν κρατικές υπηρεσίες, δημόσιους λειτουργούς και την ίδια την εκτελεστική εξουσία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι αλλεπάλληλα είναι τα πλήγματα στη δημοκρατία και το κράτος δίκαιου επί τρία χρόνια, από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την «κατάσταση εξαίρεσης» λόγω πανδημίας για να προωθήσει τη στρατηγική συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, εκμετάλλευσης του φόβου και της αβεβαιότητας μέσα στην κοινωνία με κατάλληλη χειραγώγηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Υπήρξε ευθεία υπονόμευση των συνταγματικών αρχών, υπονόμευση των θεσμικών «αντίβαρων» δηλαδή των Ανεξάρτητων Αρχών που ελέγχουν τις πράξεις της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών, συνεχή νομοθετικά μέτρα από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη για περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και μέτρα αυταρχικής αστυνόμευσης των κινητοποιήσεων.

Όλα τα παραπάνω, τόνισε, είχαν και έχουν ως σκοπό την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος που έχει μεν φιλελεύθερο μανδύα αλλά επί της ουσίας ευνοεί τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος υπέρ των «ημετέρων», την εκτεταμένη διαπλοκή, την αδιαφάνεια και τη λειτουργία «παρακράτους» με επίφαση το δήθεν επιτελικό κράτος.

Είναι διπλό το σκάνδαλο των υποκλοπών γιατί ταυτόχρονα εξελίσσεται το σκάνδαλο της συγκάλυψης και της συσκότισης των ευθυνών που δείχνουν το ίδιο το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό.

Ο σκοπός ήταν σαφής μέσω των επισυνδέσεων και της χρησιμοποίησης και των λεγόμενων κακόβουλων λογισμικών να χειραγωγούνται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και να συγκαλύπτονται σκάνδαλα στον τραπεζικό και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι η χώρα έχει εκτεθεί και διεθνώς, ο κος Μητσοτάκης είναι υπόλογος στους διεθνείς οργανισμούς και τον διεθνή Τύπο και για άλλα σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού θέματος, όπως εμπεριστατωμένα καταδεικνύεται από την έκθεση OLAF για τις ευθύνες της Frontex.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι  η κρίση της δημοκρατίας στη χώρα είναι γενικευμένη και όχι σημειακή. Αφορά τόσο την υποβάθμιση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, όσο και την υποχώρηση των δικαιωμάτων και την εξασθένιση των εγγυήσεων και αντίβαρων του κράτους δικαίου.

Η κρίση οφείλεται αφενός σε γενικότερες τάσεις που συνδέονται με την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου πολιτικοοικονομικού παραδείγματος και την αξιοποίηση της πανδημίας για την γενίκευση μιας κατάστασης διαρκούς εξαίρεσης από την εφαρμογή των φιλελεύθερων αρχών του κράτους δικαίου, αφετέρου όμως φέρει και την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού.

Ο  κ. Μητσοτάκης κυβερνά τη χώρα με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη που δικαιώνει την ρήση της αείμνηστης Γεννηματά για “Μαξίμου ΑΕ”, με πελατειακές πρακτικές και “δώρα” στους ολιγάρχες και στους ημετέρους. Επεσήμανε, επίσης, ότι στο θέμα των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, γιατί φοβάται νέες αποκαλύψεις, δεν θα αποφύγει όμως τις ευθύνες του.

Όχι μόνον η ερευνητική δημοσιογραφία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της PEGA και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η Επιτροπή Θεσμών, η οποία θα συγκληθεί εκ νέου μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να χυθεί φως στο διπλό σκάνδαλο, των υποκλοπών και της απόκρυψης.

Άλλωστε, υπενθύμισε, και ο Νίξον δύο χρόνια πάλεψε να αποφύγει το αναπόφευκτο, αλλά στο τέλος εγκατέλειψε την εξουσία ατιμασμένος. Οι  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Δημοκρατία, αποτελούν τον πέμπτο από τους έξι βασικούς άξονες προγραμματικής πολιτικής που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη.

Κοινή ήταν η διαπίστωση και των δύο ομιλητών για την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα με πρώτο σταθμό τη γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου που η συμμετοχή των εργαζομένων αναμένεται να είναι μαζική.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η Μάγδα Σκούντζου, μέλος της ΝΕΒΑ και υπεύθυνη δικαιωμάτων, παραβρέθηκαν ο Πάνος Σκουρλέτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι πρώην βουλευτές Αννέτα Καββαδία μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Δημήτρης Τσουκαλάς που έκαναν μικρή παρέμβαση στη συζήτηση, η συντονίστρια Αγγελική Παπάζογλου και πολλά μέλη της ΝΕΒΑ, μέλη της ΟΜ Ηρακλείου και πολλοί φίλοι του κόμματος. Η κινητοποίηση της ΝΕΒΑ σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται .

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU