Το βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ» έχει για θέμα του την «Κλωστοϋφαντουργία “Μουταλάσκη”», ένα εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας, που ιδρύθηκε το 1927 και, στη διάρκεια της 70χρονης περίπου λειτουργίας του, έθρεψε χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες του 1922 στα πρώτα χρόνια, εργάτες από όλη την Ελλάδα τα κατοπινά.
Ωστόσο ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της Κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία 70 και πλέον χρόνων της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της.
Το πρώτο μέρος του «Ταύρου του Μάντσεστερ», που κυκλοφόρησε το 2020, περιγράφει τη δύσκολη ζωή, το μόχθο, τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων σε μια ταραχώδη εποχή (1927-1950).
Το δεύτερο μέρος, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1950 μέχρι το 1992: τα χρόνια ανάπτυξης κι ευημερίας αλλά και τα χρόνια της πετρελαϊκής κρίσης, των «προβληματικών επιχειρήσεων» και των «λουκέτων».
Περιδιαβαίνοντας τις 676 σελίδες των δυο βιβλίων ο αναγνώστης συναντά περισσότερες από 100 φωτογραφίες, 400 και πλέον μαρτυρίες, 1.200 ονόματα καθώς και δεκάδες γεγονότα και βιώματα απλών ανθρώπων που «υφαίνουν» τον καμβά της ιστορίας της «Μουταλάσκη» και της Νέας Ιωνίας.
Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ, Μέρος δεύτερο» είναι το έκτο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου. Όλα τα βιβλία είναι εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Ιωνία. Είχαν προηγηθεί: Το ταξίδι του Ίκαρου (2012), το Βάρδα Βουλιαμέντο (2014), το «Σαν Πουλιά τα τουφεκάν» (2015), το «Νο 32733 – η Οδύσσεια ενός ομήρου» (2017), και το «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ μέρος πρώτο» 2020.
Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο για την κλωστοϋφαντουργία, το πρώην εργοστάσιο «Μουταλάσκη». Με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από τη Eurobank, η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Συγκροτήματος της Τράπεζας, στη Νέα Ιωνία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19.30. Θα μιλήσουν για το βιβλίο ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αραχωβίτης, η αρχαιολόγος Όλγα Βογιατζόγλου και η Πανεπιστημιακός και συγγραφέας Καλλιόπη Στεριάδου.