Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις του Ιωνιώτη Νάσου Μπράτσου

Μήνας λήξης των κουτσουρεμένων από τον κορονοϊό πρωταθλημάτων αλλά και τελικών στο ποδόσφαιρο ο Μάιος (26 Μαΐου στο Europa League, 29 στο Champions League), ενώ τον Ιούνιο “έρχεται” και το Euro. Ακολουθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στον ορίζοντα αχνοφαίνεται το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, με πολλές ενστάσεις και για τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, πρόσφατα είχαμε τη ματαίωση των σχεδίων για την ευρωπαϊκή λίγκα των πλουσίων, μπροστά στην κατακραυγή των φιλάθλων, ενώ εδώ και ένα χρόνο στους αθλητικούς χώρους κυριαρχεί ο χαιρετισμός black lives matter.
Αυτά και άλλα πολλά μας κάνουν να αναρωτηθούμε γι’ άλλη μία φορά πως πρέπει να είναι ο αθλητισμός, πώς ήταν στο παρελθόν και με ποιους δημιουργικούς τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία. Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων (αλλά και της δυνατότητας εκδηλώσεων σε ανοιχτού χώρους και με τήρηση μέτρων), υπενθυμίζουμε την κυκλοφορία του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου “Σπορ και κοινωνικές Αντιστάσεις” που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προσέγγισης σε όλα αυτά τα ζητήματα, με τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, τα ντοκουμέντα και τον πλούτο μαρτυριών που περιλαμβάνονται στις σελίδες του. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η δημοφιλία των σπορ δεν άφησε ασυγκίνητα τα ανά εποχή σκληρά καθεστώτα που επιχείρησαν μέσω του ελέγχου του αθλητισμού να περάσουν προπαγανδιστικά μηνύματα, να εδραιώσουν την εξουσία τους και να ποδηγετήσουν τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Παράλληλα με την επιχείρηση προπαγάνδας, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και μία «αθλητική βιομηχανία», αφού η εμπορική αξιοποίηση του αθλητισμού και τα κέρδη δεν άφησαν ασυγκίνητους κυβερνώντες αλλά και επιχειρηματίες. Στον αντίποδα ο αθλητισμός που δίνει χαρά και δεν διχάζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή της φανέλας, που προωθεί τη συλλογικότητα, τη χαρά την υγεία, τη συνεργασία και όχι το μίσος, μέσα από τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων μέσα και έξω από τους αθλητικούς στίβους, πάλεψε σε όλες τις εποχές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι, τις απόπειρες να γίνει ο αθλητισμός «εργαλείο» στήριξης της ανελευθερίας και οι αθλητές, όπως και οι φίλαθλοι κομπάρσοι σε ένα «στημένο» παιχνίδι….

Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις – Συγγραφέας: Νάσος Μπράτσος,

Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, Έτος έκδοσης: 2020,

Διαστάσεις:(16 x 24εκ.) ISBN978-960-9511-70-4, Αριθμός σελίδων:228 

Πηγή: zoornalistas

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU