Ανέστης Πρωταίος, Ηράκλειο Αττικής – Στο «νεκρό» χρόνο της πανδημίας, ανοίγει «Παράθυρο στο Μπλε»

Πίνακας Περιεχομένων

Ανέστης Πρωταίος – Το εργαστήρι της Οδού Φιλυρών δεν έκλεισε την πόρτα του στην πανδημία

Του Κωνσταντίνου ΤατούληΟ Ανέστης Πρωταίος στέκεται με συνέπεια και αξιοθαύμαστη συνέχεια στο χώρο των εικαστικών τεχνών για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλε η πανδημία από το Φεβρουάριο του 2020 στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν έχασε την έμπνευση και την έμφυτη διάθεση για δημιουργία και επικοινωνία μέσα από τη ζωγραφική.

Αντιθέτως, όσοι βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του και επιμένουν να κυκλοφορούν στο Ηράκλειο Αττικής, γνωρίζουν ότι παρά τις ιδιαιτερότητες των καιρών, το εργαστήρι της Οδού Φιλυρών δεν έκλεισε την πόρτα του.

Ανέστης Πρωταίος

Ανέστης Πρωταίος
Ανέστης Πρωταίος – Στο εργαστήριό του με τον Κωνσταντίνο Τατούλη

Στις αρχές του 2021 ο Ανέστης Πρωταίος επιχείρησε μια μικρή παρέμβαση μέσα από συνθέσεις ζωγραφικής, υπό τον γενικότερο τίτλο «Μνήμες» θέλοντας να αναδείξει ότι το μονοπάτι της μνήμης μπορεί (και πρέπει) να παραμένει ενεργό μέσα στο «νεκρό» χρόνο της πανδημίας.

Την περίοδο του Θέρους ο Ηρακλειώτης εικαστικός δεν επισκέφτηκε την γενέτειρα του Πρώτη Σερρών.

Ανέστης Πρωταίος – Τα τέσσερα μικρά ρόδια ως σύμβολα καλοτυχίας

Τον Αύγουστο που η ατμόσφαιρά ήταν αποπνικτική από τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο ίδιος έψαξε και βρήκε μέσα από τη «νεκρή» φύση, διέξοδο στον καμβά.

Ανέστης Πρωταίος

Σύνθεσε  τέσσερα μικρά ρόδια ως σύμβολα καλοτυχίας, παραγωγικότητας και ελπίδας. Και ως μια απόπειρα ανταλλαγής ευχών με το διαχρονικό κοινό του. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία.

Ανέστης Πρωταίος – Παράθυρο στο Μπλε

Έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια καθημερινή προσπάθεια με βάση και φόντο το μπλε.  Αυτή την περίοδο στο χώρο όπου δημιουργεί ο Ανέστης Πρωταίος κυοφορείται ένα «Παράθυρο στο Μπλε» το οποίο αναμένεται να εκτεθεί στο Ηράκλειο Αττικής και ευρύτερα στο αθηναϊκό κοινό πριν το τέλος του 2021.

Το Μπλε συγκαταλέγεται στα ψυχρά χρώματα. Είναι όμως η βάση για αρκετές αποχρώσεις και νέους διαρκώς αυξανόμενους χρωματισμούς. Κρύβει μέσα του την Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει ελληνισμός δεν λείπει το μπλε.

Ταυτοχρόνως το Παράθυρο παραπέμπει στο πέρασμα από την περίοδο της πανδημίας σε μια νέα φάση από την οποία ο καθένας ατομικά και όλοι συνολικά μπορούμε να βγούμε σε δρόμους με λιγότερη ασάφεια. Ο ίδιος ο Ανέστης Πρωταίος δηλώνει σχετικά: «Κοιτώντας τη θάλασσα. Ακούγοντας τα κύματα.  Γεύεσαι το αλάτι. Μυρίζεις τη ρίγανη. Εκεί  βρίσκεις το σημείο από όπου μπορείς να βγεις μπροστά. Το πέρασμα σε νέες αναζητήσεις. Το άνοιγμα σε ακατέργαστες εμπειρίες». 

Υπομονή ως τα μέσα Δεκεμβρίου, όπου θα ανοίξει το «Παράθυρο στο Μπλε» στο Ηράκλειο Αττικής…

Δείτε επίσης και εδώ εκθέσεις του:

O Ανέστης Πρωταίος γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1950. Από τα νεανικά του χρόνια επέλεξε το Ηράκλειο Αττικής ως τόπο διαμονής και δημιουργίας. Ατελιέ ζωγραφικής και καταστήματα έργων τέχνης με την επωνυμία του υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο).

Έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Παρουσιάζει εκθέσεις ζωγραφικής από το 1977 σε όλη την Ελλάδα. Για όσους γνωρίζουν τον Ανέστη Πρωταίο, δεν είναι μόνο ζωγράφος αλλά και ένας αυθεντικός και πολυδιάστατος καλλιτέχνης.

Χρόνια τώρα στα εργαστήρια ζωγραφικής που διατηρεί, εκτός από το να ζωγραφίζει αφιερώνεται σε κάθε έργο τέχνης με χρόνο και κόστος που λίγοι θα έδιναν. Το ατελιέ του, στην καρδιά του Ηρακλείου, είναι πάντα γεμάτο από κόσμο.

Διαβάστε επίσης εδώ συνέντευξή του:

“Ένας καλλιτέχνης, ένας ζωγράφος εκ Πρώτης καταγόμενος, ο Ανέστης Πρωταίος, που μέσα από τα έργα του και τη μαγεία των χρωμάτων που επιλέγει ως «οδηγούς» του, μας ταξιδεύει νοερά στο χθες αλλά και στο αύριο, πλημμυρίζοντας την ψυχή μας με μοναδικά συναισθήματα, μας μίλησε για όλα εκείνα που πιστεύει πως τον αντιπροσωπεύουν και τον οπλίζουν με δύναμη και θάρρος, για να συνεχίσει το τεράστιο καλλιτεχνικό του έργο…”

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Vicente Alfonso, “Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU