Γαβριήλ : «Όχι σε νέο διχασμό» – Τι είπε στη σύνοδο της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας για τους εμβολιασμένους και μη

Γαβριήλ : «Όχι στην γραφικότητα, τον αναχρονισμό και τον εφησυχασμό, που οδηγούν στην αποξένωση και στην παραποίηση του ορθόδοξου φρονήματος».

Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε με την εισήγησή του στην Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ο οποίος μίλησε για την πανδημία.

Γαβριήλ
Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ

Επισημαίνοντας ότι οι καιροί δεν επιτρέπουν άλλη διχόνοια, δεν επιτρέπουν άλλη αποξένωση, ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου διχασμού «μεταξύ εμβολιασμένων» και «ανεμβολιάστων» που οφείλουμε ως Εκκλησία να αντιπαρατάξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη. Να καλλιεργήσουμε, πρόσθεσε, στον κόσμο την ομόνοια και την ενότητα, που πηγάζει από την ίδια την Εκκλησία.

Κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας  κ. Γαβριήλ  αναφέρθηκε στην εμφάνιση και τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊου, τις ψυχολογικές συνέπειες και στις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας.

«Η νέα εποχή απαιτεί από την Εκκλησία να αποτάξει ή και να ξεφύγει από την γραφικότητα, τον αναχρονισμό και τον εφησυχασμό, που οδηγούν στην αποξένωση και στην παραποίηση του ορθοδόξου φρονήματος» δήλωσε ο Γαβριήλ.

Στο πρώτο μέρος της Εισηγήσεώς του ο Γαβριήλ προσεγγίζοντας επιστημονικά την πανδημία, αναφέρθηκε στις πανδημίες και τούς λοιμούς του παρελθόντος, στην εμφάνιση και τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊου (COVID-19), τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και την εμφάνιση του κορωνοϊου (COVID-19) στην Ελλάδα, καταλήγοντας στις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας.

Γαβριήλ

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γαβριήλ :

«Ἀναμφίβολα», τόνισε ἰδιαίτερα, «ἡ περίοδος αὐτή ἦταν καί συνεχίζει νά εἶναι ὄχι μόνο μία περίοδος δοκιμασίας γιά τήν Ἐκκλησία, ἀλλά καί μία περίοδος διδακτική, μία περίοδος αὐτοεκφράσεως καί αὐτογνωσίας, ἀφοῦ ἡ νόσος τοῦ κορωνοϊοῦ ἐπέτρεψε νά ἀντιληφθοῦμε τίς ἀδυναμίες μας, τά θεολογικά μας κενά, ἤ ἄν προτιμᾶτε, καί τή νοσηρή πνευματικότητα ὄχι μόνο πολλῶν μελῶν τοῦ χριστεπωνύμου ποιμνίου μας, ἀλλά δυστυχῶς ἀκόμη καί πολλῶν κληρικῶν μας.

Πέρα ὅμως ἀπό αὐτά, ἡ εὐθύνη τῆς Εκκλησίας ἦταν καί εἶναι νά παραμείνει προσηλωμένη στήν ἀποστολή Της, πού δέν εἶναι ἄλλη ἀπό τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου καί αὐτό διότι ἡ ἔννοια τῆς Ἐκκλησίας δέν δύναται νά χωρισθεῖ ἀπό τήν ἔννοια τῆς ‘’σωτηρίας’’ καί ἡ σωτηρία δέν μπορεῖ νά χωρισθεῖ ἀπό τήν ἐσχατολογική προοπτική τῆς Βασιλείας τῶν Οὐρανῶν.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία δέν δίστασε νά συγκρουσθεῖ ἀποφασιστικά μέ τίς κρατικές ‘’διαταγές’’, ὅταν θεώρησε ὅτι διακυβεύεται αὐτή ἡ ἱσορροπία».

 

Και τόνισε: «Καθ’ ὅλη τήν διάρκεια τῆς πανδημίας», ἀνέφερε χαρακτηριστικά, «ἀναπτύχθηκαν παράλογες θεωρίες πού προκάλεσαν ἔνταση καί δημιούργησαν ἕνα διχαστικό κλίμα μεταξύ τοῦ πιστοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, σέ σημεῖο πού νά διαταράσσονται οἰκογενειακές, φιλικές, ἐπαγγελματικές ἀκόμη δέ καί πνευματικές σχέσεις. Βεβαίως, τό γεγονός ὅτι πολλοί ἀπό τούς ἀδελφούς μας αὐτούς εἶναι κληρικοί ἤ ἀποτελοῦν πιστά μέλη της Εκκλησίας, δημιουργεῖ ἀπό μόνο του ὄχι μόνο ἀπογοήτευση, ἀλλά καί ἔντονο προβληματισμό». Ὡς αἰτίες τοῦ προβλήματος αὐτοῦ ὁ Εἰσηγητής ἀνέφερε:

α) τήν ἔλλειψη κατηχήσεως, β) τήν δεισιδαιμονική σχέση μέ τήν πίστη καί τά ἱερά Μυστήρια, γ) τήν Ζηλωτική καί ζηλοτυπική σχέση μέ τήν Ἐκκλησία, καί δ) τήν Προφητολογία».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γαβριήλ είχε μιλήσει και σε συνέντευξη του για το θέμα. Ο Γαβριήλ είχε μιλήσει για το θέμα του εμβολιασμού και είχε τονίσει πως η Εκκλησία έχει μιλήσει ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού και ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

 

«Η Εκκλησία έχει βάλει πλάτη», τόνιζε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο σε άλλο μέρος της συνέντευξης πως είναι τραβηγμένο να χαρακτηρίσει την έλλειψη εμβολιασμού αμαρτία.

 

«Το εμβόλιο είναι θέμα του γιατρού. Ρώτα το γιατρό σου και αν σου πει μπορείς, πήγαινε να το κάνεις. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ξεκάθαρα ότι είναι άλλος ο πνευματικός και ο ρόλος ο οποίος έχει ο πνευματικός για τα πνευματικά θέματα και άλλο τα ιατρικά θέματα.

Μη συγχέουμε τους ρόλους… …Και η δική μας η φωνή θα ενωθεί με όλες αυτές τις φωνές οι οποίες θέλουν τη λογική, θέλουν την προστασία, θέλουν την υπευθυνότητα. Και πάνω απ’ όλα θα προσθέσει η Εκκλησία την αλληλεγγύη ως μια πράξη η οποία δείχνει ανθρωπισμό. Αλλά όχι όμως να το χαρακτηρίσω και αμαρτία την έλλειψη εμβολιασμού. Είναι τραβηγμένο», σημείωνε χαρακτηριστικά ο Γαβριήλ

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

 

Διαβάστε και εδώ

Πηγές: protothema.gr

tovima.gr

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU