Δήμος Ηρακλείου – Τώρα που γινόταν, πήρε κρατική χρηματοδότηση για αγορά ελεύθερων χώρων

Πίνακας Περιεχομένων

Δήμος Ηρακλείου – Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αγορά ελεύθερων χώρων

Μπορεί η σχετική ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου να μην κάνει καμία αναφορά, όμως ο συσχετισμός με την υπόθεση της αγοράς του Κτήματος Φιξ είναι κάτι παραπάνω από άμεσος:

Ο δήμος Ηρακλείου λοιπόν, ανακοίνωσε την απόκτηση 3 περίπου στρεμμάτων αδόμητων εκτάσεων με χρηματοδότηση 1,5 περίπου εκατομμύριο ευρώ από προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Μάλιστα ο δήμος Ηρακλείου έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Έτσι, μπορεί ο δήμος Ηρακλείου να μην κάνει καμία αναφορά στην υπόθεση του Κτήματος Φιξ, αλλά ακόμη και με τη… σιγή του, δίνει πολύ ισχυρές απαντήσεις σ’ όσους υποστηρίζουν ότι έχει κάποιου είδους «εμμονή» στο να δανειστεί για να αγοράσει το Κτήμα Φιξ, ενώ -όπως υποστηρίζουν- θα μπορούσε να πετύχει να πάρει κρατική χρηματοδότηση.

Βέβαια, η φράση-κλειδί είναι η παρακάτω: «Οι συγκεκριμένοι χώροι (σ.σ. που χρηματοδοτήθηκαν από το Πράσινο Ταμείο) πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Κάτι που δεν ισχύει με την περίπτωση του Κτήματος Φιξ, γι’ αυτό και εκεί ο δήμος θα προχωρήσει στην απευθείας αγορά του από τους ιδιοκτήτες και προφανώς δεν υπάρχουν κάποιες -γενικώς και αορίστως- «εμμονές» που ουδείς τελικά δίνει εξήγηση τι εννοεί με αυτή την ομιχλώδη φράση…

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, «ακόμα 3 περίπου στρέμματα αδόμητων εκτάσεων σε δύο νέα σημεία της πόλης αγοράζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να παραμείνουν ελεύθερες, να αναπλαστούν και να παραδοθούν στους δημότες ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πολιτισμού, παιδικές χαρές κοκ.

Όπως και στις προηγούμενες, πολλές περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων, που η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου προχώρησε σε τέτοιου είδους αγορές, οι συγκεκριμένες εκτάσεις είχαν δεσμευτεί τις περασμένες δεκαετίες από το Δήμο για απαλλοτρίωση, είχε χαθεί με την πάροδο του χρόνου η διορία που δίνει ο Νόμος για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία και, πλέον, ήταν διαθέσιμα για οικοδόμηση όποτε το αποφάσιζαν οι ιδιοκτήτες τους.

Τα νέα οικόπεδα – μελλοντικοί κοινόχρηστοι χώροι – που αγοράζει ο Δήμος βρίσκονται: το πρώτο, με έκταση μισό περίπου στρέμμα, πίσω από τον δημοτικό παιδικό σταθμό της οδού Χρ. Βασιλείου, το δεύτερο, με έκταση περί τα 2,5 στρέμματα, δίπλα στο δημοτικό γυμναστήριο της λεωφόρου Πλαπούτα, ξεκινάει από την Πλαπούτα και φτάνει περίπου έως την Αττική οδό (φωτό).

Δήμος Ηρακλείου

Μάλιστα, για αυτή τη νέα αγορά η δημοτική αρχή διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση με 1,5 περίπου εκατομμύριο ευρώ από προγράμματα του Πράσινου Ταμείου ώστε να μην επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Ο δήμος έχει καταθέσει και τρίτη πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την απόκτηση ενός ακόμα χώρου, της έκτασης που βρίσκεται στην οδό Πρασίνου Λόφου δίπλα στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, η οποία εξίσου αναμένεται, εάν όλα πάνε καλά, να έχει θετική κατάληξη.

«Θα το λέμε συνέχεια: το πολυτιμότερο που υπάρχει πλέον στις σύγχρονες πόλεις είναι οι ελεύθεροι χώροι. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, στον καιρό που όσο ποτέ έχουμε ανάγκη το πράσινο, η αύξηση του ισοζυγίου του έναντι του τσιμέντου είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ένας Δήμος στους δημότες του. Για αυτό και εμείς, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ψάχνουμε, διεκδικούμε και αγοράζουμε κάθε πρόσφορη αδόμητη έκταση στο Ηράκλειο ώστε να την κρατήσουμε ελεύθερη, να την κάνουμε πράσινη, να την αποδώσουμε στις σημερινές οικογένειες της πόλης αλλά και τις επόμενες γενιές. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, η επένδυση στο πράσινο, στο οξυγόνο, στη ζωή…», σχολιάζει ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος».

 

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο Αττικής – Κτήμα Φιξ: Σκόνη και… θρύψαλα έκανε τα λογύδρια η Κατσινοπούλου με 5 μόλις σελίδες πρακτικών – UPDATE

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο – Κτήμα Φιξ – Βίντεο: Δεν έπεισε το Δημοτικό Συμβούλιο η δήθεν χρηματοδότηση των 5 εκ. ευρώ

Κτήμα Φιξ Ηράκλειο

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU