Ηράκλειο – Κτήμα Φιξ – Βίντεο: Δεν έπεισε το Δημοτικό Συμβούλιο η δήθεν χρηματοδότηση των 5 εκ. ευρώ

Τέσσερα νέα στοιχεία προέκυψαν στην συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου Αττικής πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τον τρόπο απόκτησης του Κτήματος Φιξ:

Πρώτον το γεγονός ότι ενδεχόμενη απόκτηση του Κτήματος Φιξ από το ελληνικό Δημόσιο δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση και απόδοση της έκτασης στους Ηρακλειώτες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Βίλα Καζούλη στη Κηφισιά, η οποία αφού απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο όχι μόνο δεν αποδόθηκε στους Κηφισιώτες, αλλά πλέον στεγάζεται εκεί το Πράσινο Ταμείο, καθώς και το παράδειγμα των εκτάσεων των “Νασταίων” στην Ηλιούπολη, όπου η ΕΤΑΔ, θυγατρική του υπερταμείου, ζήτησε… ενοίκιο από το δήμο Ηλιούπολης για να κάνει χρήση της περιοχής!

Δεύτερον η ύπαρξη σαφέστατου μικροπολιτικού παρασκηνίου με τα αποτελέσματα της συνάντησης μέρους της αντιπολίτευσης με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και σχετικά έγγραφα, να μένουν για μήνες… κρυφά.

Τρίτον η πλήρης αποκάλυψη ότι ουσιαστικά τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν έχουν καμία ουσιαστική πρόθεση να υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα με την δήθεν χρηματοδότηση των 5 εκ. ευρώ, αφού τον Φεβρουάριο του 2021 δήλωναν ότι δεν είναι αρμόδιοι για κάτι τέτοιο και όχι απλά ότι είναι αρνητικοί στο σχετικό αίτημα.

Τέταρτον το αίτημα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου περί χορήγησης συναίνεσης(!) από αυτό, προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού για να αποκτηθεί το Κτήμα Φιξ, ήταν ξεκάθαρα αίολο και μη υπαρκτό, αφού δεν προέκυπτε από πουθενά κάτι τέτοιο, από την αλληλογραφία δήμου Ηρακλείου και υπουργείων. Επίσης και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον, έγινε η…. υπενθύμιση ότι ο δανεισμός του δήμου Ηρακλείου για να αποκτήσει το Κτήμα Φιξ είναι κάτι που είχε απασχολήσει τουλάχιστον 2 φορές το όργανο στο παρελθόν, ενώ σε μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είχε παρθεί και σχετική απόφαση!

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της αντιπολίτευσης, (εκτιμώντας ότι οι τωρινές προθέσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη είναι αφενός θετικές στο να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση του Κτήματος και αφετέρου υλοποιήσιμες στο να υπάρξει θετική κατάληξη) τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας των δύο Υπουργών.

Αντιθέτως η δημοτική αρχή αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, εκτιμούν πως δεν υλοποιήσιμη και εφικτή η εξαγορά του Κτήματος Φιξ με αυτόν τον τρόπο, ενώ τουλάχιστον από την παράταξη «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» υπάρχει συμπληρωματικά και η εκτίμηση ότι δεν είναι καν ειλικρινής. Οπότε προκρίνουν την απευθείας αγορά του Κτήματος Φιξ από το δήμο Ηρακλείου.

Η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι προχωράει κανονικά η διαδικασία για τη σύναψη δανείου, προκειμένου να αποκτήσει ο δήμος Ηρακλείου το Κτήμα Φιξ.

Το μέρος της αντιπολίτευσης που διαφωνεί, κατέθεσε αίτημα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να χορηγηθεί συναίνεση προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πολιτισμού, για την απόκτηση του κτήματος Φιξ από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό τον όρο παραχώρησης της χρήσης αυτού στον δήμο Ηρακλείου, κάτι που είχε ζητήσει εγγράφως ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να προχωρήσει –θεωρητικά- τη διαδικασία…

Το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το σχετικό ιστορικό, πριν φτάσουμε στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής: Από το 1850 στο 2021…

Ηράκλειο Αττικής – Κτήμα Φιξ – Αδ.Γεωργιάδης: Τον Φεβρουάριο αναρμόδιος, τον Ιούλιο… σούπερ αρμόδιος

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Αττικής: Πείστηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη για το Κτήμα Φιξ και όχι από τα… στελέχη του!

Ηράκλειο Αττικής – Κτήμα Φιξ: Θα υπάρξει μία απάντηση γι’ αυτό; Επίσης οι απειλές δεν γίνονται αποδεκτές…

Ηράκλειο Αττικής – Κτήμα Φιξ: Σκόνη και… θρύψαλα έκανε τα λογύδρια η Κατσινοπούλου με 5 μόλις σελίδες πρακτικών – UPDATE

Κτήμα Ιόλα, Παναιτώλιο και Κτήμα Φιξ: Τι τα… ενώνει και 13 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους Ηρακλειώτες

Ηράκλειο Αττικής – Άρης Βρούστης: Το 2001 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να πάρει δάνειο για να αγοράσει ο δήμος -και- το Κτήμα Φιξ – UPDATE

Η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που τάσσονται με την –υποτιθέμενη- προσφορά του Άδωνι Γεωργιάδη, επανέλαβαν τις θέσεις τους πάνω σ αυτήν την επιλογή, καθώς και την κάθετη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο λήψης δανείου από το δήμο Ηρακλείου, όπως είχε διατυπωθεί και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε τι είχε ειπωθεί στη συνέντευξη Τύπου, απ’ όσους απέστειλαν τις τοποθετήσεις τους, εδώ:

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαδημητρίου στην κοινή συνέντευξη Τύπου για το κτήμα ΦΙΞ

Η τοποθέτηση του Νίκου Μπαρμπούνη στην κοινή συνέντευξη Τύπου για το κτήμα ΦΙΞ

Σ’ ότι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Σεπτεμβρίου:

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπαδημητρίου ανέφερε ότι αρκετοί από την αντιπολίτευση του δήμου Ηρακλείου προσπάθησαν να φέρουν μια εναλλακτική πρόταση πέρα από τη λήψη δανείου και αυτή η εναλλακτική είναι η χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, μέσω του υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τα πρόσωπα που βρίσκονται  στις θέσεις του κεντρικού κράτους.

Ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Γρηγοριάδης, επανέλαβε τη θέση του να αλλάξει άποψη σχετικά με την πρώτη του στάση την Άνοιξη του 2021, λέγοντας ότι πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, επειδή όπως είπε χαρακτηριστικά «σέρνονται εκλογές και θέλουν να κάνουν παροχές», ενώ πρότεινε να δοθεί ένα περιθώριο κάποιων μηνών στο κράτος για να δείξει τις προθέσεις τους και αν αυτό δεν γίνει, τότε ο δήμος να προχωρήσει στη λύση του δανείου. Επίσης, συμπλήρωσε ότι «καθόλου δεν μας ενδιαφέρει η ιδιοκτησία του Κτήματος Φιξ», ενώ επανέλαβε τη πρόταση του για τη δημιουργία Πινακοθήκης με έργα της προσωπικής του συλλογής, εντός του κτίσματος του Κτήματος.

Ο, επίσης, πρώην Δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο οικονομικό σκέλος της απόκτησης δανείου λέγοντας ότι υποθηκεύεται το μέλλον του δήμου, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να πειραχθεί ούτε ένα πετραδάκι μέσα στο Κτήμα Φιξ, εάν δεν υπάρξει έγκριση από τα αρμόδια όργανα.

Ο Κυριάκος Κουτρούλης παραπονέθηκε για ανοίκειες επιθέσεις, που όπως υποστήριξε δέχθηκαν όλοι όσοι είχαν μια διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ότι σύντομα θα κατονομάσει τον ενορχηστρωτή, αναφέροντας ότι αυτό γίνεται λόγω έλλειψης επιχειρημάτων.

Ο Γιώργος Ζαχάρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είναι η απόκτηση του Κτήματος Φιξ να γίνει με χρηματοδότηση από το κράτος και όχι με δανεισμό, κάτι που, όπως είπε, θα φέρει επιβάρυνση στους δημότες του Ηρακλείου, εκτιμώντας πως η ενδεχόμενη απόκτηση του Κτήματος με δανεισμό, θα φέρει και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μπαρμπούνης έκανε μία ανάλυση των οικονομικών δεδομένων του δήμου Ηρακλείου, εκτιμώντας ότι οι υποχρεώσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, δεν επιτρέπει τη λήψη δανείου για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης να πάει βήμα βήμα η διαδικασία χρηματοδότησης από το κράτος και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος υποστήριξε ότι μετά από 16 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού έχει μια ιστορική ευκαιρία να διορθώσει το σφάλμα που έκανε απέναντι στο δήμο Ηρακλείου και το λαό του, ενώ αναφερόμενος στην ύπαρξη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη δανείου για την αγορά του Κτήματος Φιξ υποστήριξε ότι αυτό γινόταν για λόγους μεθοδολογίας, Τέλος τάχθηκε και αυτός υπέρ της πρότασης Γρηγοριάδη.

Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη της συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις σχετικές τοποθετήσεις όλων όσων πήραν τον λόγο, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από τη συμπολίτευση:

Τα νέα στοιχεία

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την τοποθέτηση του Δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, καθώς και από τις τοποθετήσεις της επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» Αιμιλίας Τζίβα και της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Φάνης Βελλίδου. Επίσης ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν και η παρέμβαση της πρώην επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου», Ειρήνης Κατσινοπούλου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέτρεψε πλήρως το επιχείρημα ότι η –ενδεχόμενη- απόκτηση του Κτήματος Φιξ από το Δημόσιο θα είναι… ρόδινη και εξαιρετική για την πόλη του Ηρακλείου, αφού υποτίθεται ότι το Κτήμα Φιξ θα του αποδοθεί για χρήση και όλα θα είναι μια χαρά.

Όπως είπε, το ιδιοκτησιακό είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, μεταφέροντας και έναν διάλογο που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης. Ο Νίκος Μπάμπαλος τόνισε πως εάν η απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ είχε συντελεστεί το 2002 από το υπουργείο Πολιτισμού, τώρα το Κτήμα Φιξ θα άνηκε στο υπεταμείο των 50 δις ευρώ, κάτι που ήταν απαίτηση των δανειστών.

Επίσης, ανέφερε και το παράδειγμα με τη Βίλα Καζούλη στη Κηφισιά, η οποία αφού απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο όχι μόνο δεν αποδόθηκε στους Κηφισιώτες, αλλά πλέον στεγάζεται εκεί το Πράσινο Ταμείο, ενώ έκανε λόγο και για το παράδειγμα των εκτάσεων των “Νασταίων” στην Ηλιούπολη, όπου η ΕΤΑΔ, θυγατρική του υπερταμείου, ζήτησε… ενοίκιο από το δήμο Ηλιούπολης για να κάνει χρήση της περιοχής!

Ακούστε την τοποθέτηση του εδώ και στο συγκεκριμένο ζήτημα από το 07.47, έως το 09.25:

Από την πλευρά της η Αιμιλία Τζίβα, κάνοντας μια χρονική εξιστόρηση των εξελίξεων από τις αρχές του 2021 μέχρι και σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, αποκάλυψε ένα μικροπολιτικό παρασκήνιο δυνάμεων μέρους της αντιπολίτευσης με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποδεικνύοντας στην πράξη για ποιον λόγο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, ούτε στον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά ούτε και στην υπουργό Πολιτισμού.

Μάλιστα έκλεισε την τοποθέτηση της με ένα ιδιαίτερα οξύ τρόπο, λέγοντας ότι απέναντι «σε ένα αφερέγγυο κράτος το οποίο εμπαίζει όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και 40 χρόνια το δήμο Ηρακλείου και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το μόνο που θέλει για άλλη μία φορά είναι να φρενάρει την αγορά του οικοπέδου, εμείς λέμε ότι τώρα είναι χρυσή ευκαιρία να πάρουμε το οικόπεδο και την επόμενη μέρα να συζητήσουμε προτάσεις σαν και αυτή του Γιώργου Γρηγοριάδη (σ.σ. για την Πινακοθήκη)». Ακούστε την τοποθέτηση της εδώ:

Η Ειρήνη Κατσινοπούλου υπογράμμισε ότι το αίτημα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου περί χορήγησης συναίνεσης(!) από αυτό, προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού για να αποκτηθεί το Κτήμα Φιξ, είναι μη υπαρκτό, αφού δεν προέκυπτε από πουθενά κάτι τέτοιο, από την αλληλογραφία δήμου Ηρακλείου και υπουργείων.

Επίσης… υπενθύμισε ότι ο δανεισμός του δήμου Ηρακλείου για να αποκτήσει το Κτήμα Φιξ είναι κάτι που είχε απασχολήσει το όργανο στο παρελθόν, ενώ σε μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είχε παρθεί και σχετική απόφαση λήψης δανείου! Τέλος, ήταν και ιδιαίτερα αιχμηρή και επιφυλακτική για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης.

Ακούστε το απόσπασμα εδώ:

Ιδιαίτερα εύστοχες όμως ήταν και οι ερωτήσεις αλλά και η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου Φάνης Βελλίδου. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρακάτω στέκεται ιδιαίτερα στις λέξεις που χρησιμοποίησε τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης, όσο και η Υπουργός Πολιτισμού, τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ήταν και εντελώς αρνητικοί στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ. Όπως είπε, οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πως «δεν ήταν αρμόδιοι», όχι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, προγραμματισμός, βούληση ή οτιδήποτε άλλο.

Οπότε η εύλογη απορία της ήταν εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί – και πράγματι δεν απαντήθηκε: Υπήρξε κάποια νομοθετική παρέμβαση από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, οπότε και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού απέκτησαν τις σχετικές… αρμοδιότητες και τώρα μπορούν να συμβάλλουν;

Επίσης και η Φανή Βελλίδου μένει ιδιαίτερα στο θέμα που προέκυψε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU