Ηράκλειο Αττικής – Ακίνητα: Οι τιμές, μαζί με τα κόστη, παίρνουν την ανηφόρα

Πίνακας Περιεχομένων

Ηράκλειο Αττικής – Ακίνητα: Οι τιμές, μαζί με τα κόστη, παίρνουν την ανηφόρα

Αφιέρωμα στα ακίνητα, για αγορά και ενοικίαση, στο Ηράκλειο Αττικής δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94».

Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν, μεταξύ άλλων σε προθήκες διανομής Τύπου στον σταθμό του τρένου στην πλατεία, στα ΚΕΠ, στα ΚΑΠΗ, στα δημοτικά γυμναστήρια κ.α.

 

Όπως σημειώνεται «ζητήσαμε από την Ηρακλειώτισσα μεσίτρια Βασιλική Μπούκη, ιδιοκτήτρια του BOUKIS REAL ESTATE, να μας δώσει μία εικόνα για την κατάσταση στην πόλη, ενώ καταγράφουμε και τα συμπεράσματα ερευνών, τόσο για την αγορά ακινήτων, όσο και για την ενοικίαση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα, είναι ότι αφενός οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, κυρίως την τελευταία τριετία, αφετέρου η εκτόξευση του κόστους των υλικών κ.τ.λ. δημιουργεί μία κατάσταση που είναι άγνωστο που θα καταλήξει.  

Ηράκλειο Αττικής

Βασιλική Μπούκη: «Το Ηράκλειο δεν έχει ιδιαίτερη διαθεσιμότητα αυτήν την περίοδο»

Συνέντευξη στη Δήμητρα Μπαλαρή – Η κυρία Μπούκη μιλά για τις αλλαγές στις αξίες των ακινήτων που έχουν «χτυπήσει κόκκινο» (τόσο στις αγορές όσο και στα ενοίκια) τα τελευταία χρόνια και ειδικά μέσα στην πανδημία και τις αιτίες που διαμόρφωσαν την σημερινή κατάσταση.

Μετά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη μνημονιακή περίοδο, η αγορά των ακίνητων ειδικότερα από το 2018 και μετά, παρουσίασε  αύξηση που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε και το 30%, σημειώνει χαρακτηριστικά. Μάλιστα δηλώνει πως οι τιμές των ακινήτων σήμερα, εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Οι τάσεις αυτές οφείλονται στη μεγάλη αύξηση των υλικών κατασκευής για τα καινούργια διαμερίσματα, αλλά και για τις παλαιότερες κατασκευές, όπου το τελικό κόστος απόκτησης αυξάνεται, διότι ο αγοραστής θα πρέπει να διαθέσει χρήματα  και για τον εκσυγχρονισμό της κατοικίας.

«Δεν θα μπορούσα με ασφάλεια να σας πω πως θα εξελιχθεί η αγορά των ακινήτων στο άμεσο μέλλον» αναφέρει με ανησυχία η Βασιλική Μπούκη και παρότι, όπως υποστηρίζει, οι προσδοκίες για την  αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και της αύξησης  του κόστους διαβίωσης, ίσως οδηγήσουν σε ύφεση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την ίδια, η αστάθεια που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί έντονες αναταράξεις σε χρηματιστήρια και ενδεχομένως να προκαλέσει μείωση των κονδυλίων δανεισμού των Τραπεζών που προορίζονται για ενίσχυση των καταναλωτών που προτίθενται να προβούν σε αγορά ακινήτου.

«Η τιμές μίσθωσης των ακινήτων έχουν παρουσιάσει αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση είναι πολύ μικρή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

– στην αναιμική οικοδομική δραστηριότητα στα χρόνια των μνημονίων,

– οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών,

– στη μείωση των μισθών, την περικοπή δώρων και επιδομάτων στους μισθωτούς και συνταξιούχους, παράγοντες που μείωσαν δραματικά την αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών, άρα μειώθηκε και το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και αυξήθηκε η ζήτηση για ενοικίαση.

Η διαμόρφωση βέβαια των μισθωμάτων εξαρτάται πάντα από την ηλικία του ακινήτου, τις παροχές που διαθέτει και την κατάστασή του.

Η συμβουλή του γραφείου μας προς τους ιδιοκτήτες στην περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου, είναι η εύρεση αξιόπιστου ενοικιαστή που θα σέβεται το ακίνητο και θα είναι συνεπής στην καταβολή των υποχρεώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται το γραφείο μας και πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχει ικανοποιήσει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», σημειώνει η κυρία Μπούκη.

Τι ισχύει στο Ηράκλειο;

Ερ: Σημαντικές οι αυξήσεις και στις ενοικιάσεις ακινήτων, σύμφωνα μάλιστα με έρευνες η δαπάνη στέγασης πολλές φορές ξεπερνά το 50% των εσόδων των ενοικιαστών, ποια είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο;

Απ: Το Ηράκλειο και γενικότερα τα βόρεια προάστια δεν έχουν ιδιαίτερη διαθεσιμότητα αυτή τη περίοδο σε κατοικίες, βλέπουμε βέβαια ότι φέτος ξεκίνησε να κινείται η οικοδομική δραστηριότητα με τις  τιμές να κυμαίνονται από 3000 έως 4000 το τετραγωνικό.

Σε ό,τι αφορά τις ενοικιάσεις ζητάνε περισσότερο πιο μικρά σπίτια, γκαρσονιέρες και δυάρια.

Το Ηράκλειο είναι ένα κομβικό σημείο είναι δίπλα στην εθνική, την Αττική οδό την Λ. Κηφισίας, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και σε πολλές εταιρίες γι’ αυτό και πολύς κόσμος ψάχνει σπίτι στην περιοχή μας.

Μια μέση τιμή για ένα σπίτι 80 τετραγωνικά και σε καλή κατάσταση με γκαράζ και αποθήκη είναι γύρω στα 700 €, σίγουρα στον Πράσινο Λόφο και στο κέντρο παρατηρούμε και μεγαλύτερες τιμές.

«Φωτιά» στις τιμές

Επιμέλεια: Τάσος Τατάρογλου – Τις ανοδικές τάσεις στην αγορά των ακινήτων επιβεβαιώνουν και όλες οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς στο χώρο, με στοιχεία που μπορεί να διαφέρουν στα ποσοστά (αφού κάποιες περιπτώσεις είναι απλά ενδεικτικές), ωστόσο όλες συμφωνούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα της ενοικίασης, σε έρευνα του 2021 για την «Ημερησία», καταγράφηκαν καταρχάς αυξήσεις φωτιά στα ακίνητα έως 15 ετών και κατά δεύτερο λόγο ηπιότερες αυξήσεις σε ενοίκια ακινήτων άνω των 15 ετών.

Ορισμένες μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο στα παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα στο Ηράκλειο Αττικής υπήρχε κάποιος  διαθέσιμος αριθμός ακινήτων άνω των 15 ετών, ενώ μικρός ήταν ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων έως 15 ετών.

Επίσης σε έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία Prosperty για νεόδμητα ακίνητα για το 2021 η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος για το Ηράκλειο Αττικής ήταν 99 ευρώ, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 75 τετραγωνικών μέτρων το ενοίκιο κυμαινόταν στη σφαίρα των 620 ευρώ.

Το 2022 υπήρξε όμως άνοδος, με την μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος να φτάνει τα 105 ευρώ, οπότε το παραπάνω ακίνητο να βρίσκεται στη σφαίρα των 660 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα της εταιρείας, αναφερόταν σε νεόδμητα ακίνητα και προφανώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να κατεβάσουν ή να ανεβάσουν (πολύ πιο πιθανό) αυτήν τη τιμή.

Στον τομέα της αγοράς, σύμφωνα με έρευνα της newdeal real estate group, παρά την τάση για μικρή κάμψη που σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2021 οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, όλα δείχνουν και εδώ άνοδο, αφού είχαμε ένα τριετές ράλι ανόδου.

Σε άλλη έρευνα, αυτή του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates (2021) για τη διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες (2-3 υπνοδωμάτια), με τιμές πώλησης (ζητούμενες) έως 160.000 ευρώ, στην περιοχή που εντάσσεται το Ηράκλειο Αττικής (Βόρεια προάστια) αναφέρεται ότι «μόλις το 2,86% των διαμερισμάτων με 2-3Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες αγγελιών,  διατίθενται με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 €, ενώ μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται και για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης από 160.001 € έως 200.000€.

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταγράφεται σε ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης από 300.001 € έως 400.000 €, όπου αποτελούν και το 27,40% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών σε ιστοσελίδες.

Τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα με ζητούμενη τιμή έως 160.000€, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970- 1980, όπου αποτελούν και το 47,44% του συνόλου των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το Ηράκλειο Αττικής, (κέντρο) κατοικία με έτος κατασκευής 1985, έκτασης 110 τ.μ., 2ος όροφος, 3 υπνοδωμάτια, τιμή 160.000 ευρώ.

Στην έρευνα της Prosperty του 2021 η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο για νεόδμητο ακίνητο ήταν 2.619 ευρώ, δηλαδή ένα ακίνητο 75 τετραγωνικών βρισκόταν στο φάσμα των 200.000 ευρώ.

Ήδη όμως το 2022 έχουμε νέα άνοδο και η τιμή ανά τετραγωνικό για ακίνητο που θα παραδοθεί εντός του έτους βρίσκεται στο φάσμα των 3000 με 4000 ευρώ το τετραγωνικό.

Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η συγκεκριμένη έρευνα της εταιρείας, αναφερόταν στη μέση τιμή για νεόδμητα ακίνητα και προφανώς, όπως τονίστηκε και στον τομέα της ενοικίασης, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να κατεβάσουν ή να ανεβάσουν (πολύ πιο πιθανό) αυτήν τη τιμή».

 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ακίνητα στο Ηράκλειο Αττικής που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ρεπορτάζ

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Ηράκλειο Αττικής: Συνεχίζει να ομορφαίνει με αιωνόβιες ελιές

Ηράκλειο Αττικής

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU