Ηράκλειο Αττικής, λαϊκή της Κουντουριώτη: Επανήλθε στην προηγούμενη θέση της σήμερα – Ιστορικό & το… Μάαστριχτ

Του Τάσου Τατάρογλου

Στην προηγούμενη θέση της επανήλθε από σήμερα η λαϊκή της Παρασκευής στην Κουντουριώτη, στο Ηράκλειο Αττικής. Μια εξέλιξη που βρήκε και ικανοποιημένους, αλλά και δυσαρεστημένους, κάτοικους της περιοχής, ενώ σ’ ότι αφορά τους επαγγελματίες της λαϊκής, εκεί δεν υπήρχαν δύο κατηγορίες, αλλά μία: Ήταν όλοι ικανοποιημένοι. 

Οι ικανοποιημένοι κάτοικοι προέρχονται απ’ αυτούς που δεν μένουν εκεί που γίνεται η λαϊκή αγορά (επί της Κουντουριώτη δηλαδή) αλλά σε άλλες περιοχές.

Με την δοκιμαστική αλλαγή, κάποιοι απ’ αυτούς έπρεπε να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσουν στην λαϊκή, πράγμα που προφανώς δεν τους ήταν ευχάριστο.

Εξάλλου, δεν πρέπει να δέχτηκαν και ευχάριστα την δοκιμαστική αλλαγή, οι κάτοικοι των δρόμων που αυτή είχε μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή αυτοί που μένουν ανάμεσα στην οδό Πολυτεχνείου και στην οδό Παλαιολόγου (ένα άλλο κομμάτι της Κουντουριώτη και ένα κομμάτι της Ελ.Βενιζέλου).

Επίσης, επειδή το σύνολο των επαγγελματιών ήταν αρνητικοί στην αλλαγή, κάποιοι απ’ αυτούς δεν έστησαν πάγκους το διάστημα που είχε μεταφερθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότεροι πωλητές προϊόντων.

Οι δυσαρεστημένοι κάτοικοι είναι σαφώς αυτοί που μένουν στην Κουντουριώτη και οι οποίοι έχουν την λαϊκή στα σπίτια τους όλο τον χρόνο.

Για τους επαγγελματίες τα είπαμε και μια που είναι Καλοκαίρι, μπορούμε να πούμε ότι έχουν και το μαχαίρι και το… καρπούζι, αφού μπορούν να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση στο να μην δεχθούν αλλαγές που δεν επιθυμούν. Ο τρόπος πίεσης είναι πολύ απλός και αποτελεσματικός και απλά… δεν στήνουν πάγκους.

Εννοείται πως όλα αυτά που ακουγόντουσαν εδώ και εβδομάδες από κάποιους απ’ αυτούς, για “συμφέροντα” κτλ, ήταν επιεικώς αστειότητες, αφού η πρόθεση ήταν επίσης απλή και ξεκάθαρη: Να “ανασάνουν” λίγο οι κάτοικοι της Κουντουριώτη που έχουν τη λαϊκή όλο τον χρόνο.

Δυστυχώς όμως το θέμα με τις λαϊκές αγορές είναι τόσο εύκολο στο να γίνει κατανοητό, αλλά μάλλον αδύνατο στο να υπάρξουν λύσεις που να τους ικανοποιούν όλους: Όλοι θέλουν να έχουν αρκετά κοντά την λαϊκή στο σπίτι τους, αλλά όχι πολύ κοντά και το κυριότερο όχι… μπροστά στο σπίτι τους. Γόρδιος δεσμός όνομα και πράγμα.

Πηγαίνοντας στο εξωτερικό βλέπεις να στήνονται και εκεί υπαίθριες αγορές κάθε εβδομάδα, αλλά με μία ιδιαιτερότητα: Στην συντριπτική πλειοψηφία αυτές στήνονται σε πλατείες ή περιοχές που δεν υπάρχουν πολύ κοντά σπίτια, π.χ. μεγάλους πεζόδρομους, παράδρομους κ.τ.λ. ή στην χειρότερη περίπτωση σε αρκετή απόσταση από τα σπίτια Το να βρεις όμως τέτοιους χώρους στις γειτονιές της Αθήνας, μάλλον θα σε κάνει Χουντίνι…

Δείτε παρακάτω, την προσωπική εμπειρία που είχα πριν 10 χρόνια περίπου, στην αγορά της Ολλανδικής πόλης του Μαάστριχτ:

 

Διαβάστε όλη την εξέλιξη παρακάτω:

Ηράκλειο: Σε πιλοτική εφαρμογή τα όρια της μεγάλης λαϊκής της Κουντουριώτου – μπορεί να αλλάξουν – Zonews.gr

Ηράκλειο: Προς επαναφορά στα παλαιά όρια για τη λαϊκή της Παρασκευής – Zonews.gr

Ηράκλειο: Λειτουργία της λαϊκής στην Κουντουριώτου – Παλαιολόγου & στις 2 Ιουλίου – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Zonews.gr

Ας τελειώσουμε με τις επίσημες ανακοινώσεις του δήμου Ηρακλείου:

Ενημέρωση για τη λειτουργιά των λαϊκών αγορών

στον δήμο Ηρακλείου Αττικής

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής και της Δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι λαϊκές αγορές που λειτουργούν στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής ανά ημέρα και μέρος έχουν ως εξής:

 

Κάθε Τρίτη επί της οδού Κολοκοτρώνη (από οδό Ευτυχίας έως Ανατολής).

Κάθε Τετάρτη επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (από οδό Δωδεκανήσου έως Διγενή Ακρίτα) & επί της πλατείας Μπομποτίνου – οδού Κοσμά Αιτωλού (από οδό Φιλοθέης έως Μητροπούλου).

Κάθε Παρασκευή επί της οδού Κουντουριώτου κυκλικά ως εξής:

Στην άνοδο της οδού Κουντουριώτου από Μελίνας Μερκούρη έως Χρυσανθέμων.

Στην κάθοδο της οδού Κουντουριώτου από Χρυσανθέμων έως Μελίνας Μερκούρη.

Ωράριο λειτουργίας λαϊκών αγορών:

 

Θερινή περίοδος: 7.30 – 15.00.

Χειμερινή περίοδος: 7.30 – 15.30.

Ώρα προσέλευσης πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) 6π.μ.-8π.μ.

 

Ώρα αποχώρησης πωλητών θερινής περιόδου (επαγγελματιών και παραγωγών) 15:00-16:30.

 

Ώρα αποχώρησης πωλητών χειμερινής περιόδου (επαγγελματιών και παραγωγών) 15:30-16:30.

 

Ως θερινή περίοδος λογίζεται το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου έως 30η Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Μαρτίου.

 

Βιολογική αγορά κάθε Τρίτη επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από Ηλ. Αποστόλου έως Χρυσανθέμων. Ωράριο: θερινό 16.00-19.30, χειμερινό 14.30-17.30.

 

Ο Δήμος καλεί τους κατοίκους των περιοχών οι οποίοι έχουν αυτοκίνητα σε κλειστά πάρκινγκ στους δρόμους που πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές, να έχουν φροντίσει εγκαίρως ώστε να υπάρχει εύκολη και άμεση πρόσβαση στα οχήματά τους.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU