ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας: Στην Κεφαλονιά για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., μετά από αίτημα του Δήμου Αργοστολίου, συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κουρκουμελάτων, η εξαιρετική εναρκτήρια εκδήλωση της εβδομάδας για τα «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή» με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Γεράσιμος Λυκούδης, με θέμα: «Η Μικρασιατική καταστροφή και η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων», με σχετική προβολή διαφανειών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ως οικοδεσπότης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή κ. Γεράσιμος Βεργωτής, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μοσχονάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ριφόρτσο» κ. Διονύσης Φωκάς και εκ μέρους της «Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων» ο κ. Κώστας Αναγνωστάκης.

Παρόντες ήταν η Πρόξενος επί τιμή της Γαλλίας κ. Εμμανουέλα Σιναγκρά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξάτων κ. Αντώνης Αυγουστάτος, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Κεφαλληνίας η κ. Δώρα Ζαφειράτου, ο  αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κ. Ορέστης Καππάτος και ο ιστορικός κ. Πέτρος Πετράτος.

Ακολούθησε μουσική βραδιά με την υπέροχη Χορωδία Λειβαθούς, υπό την διεύθυνση του κ. Βασίλη Καλογηρά.

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων έκλεισε το Σάββατο 6 Αυγούστου επίσης με συμμετοχή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο Κουρκουμελάτων, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Γεράσιμο Βεργωτή. Προλόγισε ο σύμβουλος του δημάρχου Αργοστολίου σε θέματα πολιτισμού και πρόεδρος του Συλλόγου  «Το Ριφόρτσο» κ. Διονύσης Φωκάς.

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε με τεκμηριωμένα στοιχεία στην προσπάθεια της δημιουργίας Τουρκο-ορθόδοξης εκκλησίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, με όργανό του τον επονομαζόμενο Παπά-Ευθύμ, που εναντιώθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και  χρίστηκε «Ψευδο-πατριάρχης». Μεταξύ των ιεραρχών που αντέδρασαν ενεργά στα σκοτεινά αυτά σχέδια ήταν και ο Μακαριστός Πατάρων Μελέτιος, για τον οποίο ο Σεβασμιότατος έκανε ιδιαίτερη μνεία.

Ακολούθως ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Γεράσιμος Λυκούδης, παρουσίασε με σχετική προβολή, τα ιερά εκκλησιαστικά κειμήλια από την Μικρά Ασία που βρίσκονται σε 7 εκκλησιές της Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Κιλκίς, το οποίο ήλθε στην Κεφαλονιά για να συμμετάσχει στην εβδομάδα Μικρασιατικής μνήμης και πολιτισμού, παρουσίασε Ποντιακούς χορούς.

Εκτός των προαναφερθέντων παρέστησαν, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μοσχονάς και εκπρόσωποι φορέων.

Στους επίσημους προσκεκλημένους δόθηκαν, ως αναμνηστικό δώρο, εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε στην βεράντα του Πνευματικού Κέντρου ο κ. Γεράσιμος Βεργωτής.

Τις εκδηλώσεις κάλυψαν τα τοπικά ΜΜΕ.

 Επίσης την Κυριακή 7 Αυγούστου κληθήκαμε και απευθύναμε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Κοριαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, για τα  100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ομιλητές ήσαν ο ιστορικός κ. Πέτρος Πετράτος και ο αξιωματικός της αεροπορίας κ. Ορέστης Καππάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και στο ιστορικό της διάσωσης και μεταφοράς στην Ελλάδα μισής έλικας αεροπλάνου, από τον Κεφαλονίτη μηχανικό αεροσκαφών Γεράσιμο Μενάγια, η οποία σήμερα φυλάσσεται στο εν λόγω Μουσείο.

Tags:
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU