Ηράκλειο: Με γλώσσα Βελόπουλου, Κουτρούλης και “Πνοή” – Ιδού τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου

Πίνακας Περιεχομένων

Στην δημοσιοποίηση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, στα οποία καταγράφεται ο “λόγος Βελόπουλου” του υποψήφιου Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Συνεργασίας για το Ηράκλειο», Κυριάκου Κουτρούλη, προχωρά σήμερα το zonews.gr

Το περασμένο διάστημα είχε προηγηθεί ένας οχετός ύβρεων, απειλών και συκοφαντιών κατά του zonews.gr από κάποιους τοπικούς υποστηρικτές του κ.Κουτρούλη, στις αναφορές μας σε διάφορες αναρτήσεις ότι ο επικεφαλής της «Πνοής Συνεργασίας για το Ηράκλειο» έχει προχωρήσει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν (2020) σε τοποθετήσεις για το προσφυγικό πρόβλημα και τους πρόσφυγες, που παρέπεμπαν ευθέως σε μεγάλο βαθμό στη φρασεολογία τύπου Βελόπουλου.

Φυσικά πρέπει να επισημανθεί  ότι αυτές οι θέσεις Κουτρούλη δεν αποτελούν και κάποια πρωτοτυπία, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και προφανώς ο κ.Κουτρούλης προσβλέπει και σε ανάλογα εκλογικά οφέλη.

Κυριάκος Κουτρούλης

Δείτε στο τέλος της ανάρτησης αναλυτικά τα πρακτικά από την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2020, της 11ης Μαρτίου.  

Προφανώς λοιπόν, ο επικεφαλής της «Πνοής» και υποψήφιος Δήμαρχος, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει και να πιστεύει αυτές τις (δημοφιλείς) θέσεις. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο… όμως:

 Λόγος Βελόπουλου και καπάκι… τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία 1-2 χρόνια ο κ.Κουτρούλης προσέγγισε (και) τον τοπικό… ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει την στήριξή του. Η προσπάθεια αυτή, πράγματι απέδωσε κάποιους καρπούς.

Βέβαια, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τι μεγέθη μιλάμε, υπενθυμίζεται ότι από τα 600 μέλη που ψήφισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο του κόμματος την Άνοιξη του 2022, την απόφαση για τη στήριξη Κουτρούλη από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ την πήραν 40-45 μέλη που συμμετείχαν και κάθισαν μέχρι το τέλος, σε μία συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023.

Την υποψηφιότητα Κουτρούλη στηρίζει και ένα μέρος υποψηφίων που προέρχονται από το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου», την παράταξη που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις – ουσιαστικά ο κορμός αυτών είναι οι ίδιοι που τον στήριξαν και στις διαδικασίες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Το zonews.gr είχε αναφερθεί στο μικρόβιο της εσωκομματικής καμαρίλας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο καθώς και αναλυτικά για τα ψεύδη για το Κτήμα Φιξ αναλυτικά, εδώ:

Ηράκλειο Αττικής, “Πνοή”, Κουτρούλης – Ανακοίνωση αχταρμάς για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι εξαιρετικά απλά:

  • Τι σχέση έχουν αυτές οι «βελοπουλικές» τοποθετήσεις του κ.Κουτρούλη με την… αριστερά και την αλληλεγγύη – λέξη μάλιστα που έβαλε (!) σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σε προεκλογική του αφίσα;
  • Έχει χαθεί κάθε μέτρο ή ο φανατισμός ενόψει των δημοτικών εκλογών σαρώνει τα πάντα;
  • Είναι δυνατόν αυτό το απίστευτο δώρο από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να μην σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν όμοροι χώροι, όπως το ΚΚΕ με την δημοτική του παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίοι προφανώς χαμογελούν με αυτά τα τραγελαφικά (Διαβάστε και εδώ: Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου Αττικής: Με Κέλλυ Παπαϊωάννου και με ούριο άνεμο στο χώρο της Αριστεράς στην πόλη ) αλλά οι οπαδοί του κ.Κουτρούλη να… αδυνατούν να δουν τη σύνδεση;
  • Είναι δυνατόν να νομίζουν, αυτοί οι φανατικοί φίλοι και υποστηρικτές του κ.Κουτρούλη, ότι θα πάψει να υπάρχει κάθε λογική σκέψη σ’ αυτήν την πόλη, επειδή δεν τους συμφέρει αυτό παραταξιακά;
  • Είναι δυνατόν με το ένα χέρι να ανεβάζεις αναρτήσεις στο facebook καταδικάζοντας τα απίστευτα και απαράδεκτα που έγιναν αυτές τις ημέρες στον Έβρο με τις «πολιτοφυλακές» και τους καμένους πρόσφυγες και μετανάστες και με το άλλο χέρι να στρουθοκαμηλίζεις όταν μπαίνουν θέματα «βελοπουλικών» τοποθετήσεων για το προσφυγικό, λίγα χρόνια πριν, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σου; Δηλαδή που θα φτάσει ακριβώς το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;

Οι πρόσφυγες και το ψήφισμα

Προφανώς λοιπόν απ’ τις σημερινές αποκαλύψεις του zonews.gr, προκύπτουν και κάποια ενδιαφέροντα ζητήματα – ειδικά για όσους απ’ αυτήν την ομάδα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, συνηθίζουν να κρατούν και «αριστερόμετρο» στα χέρια τους.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αιμιλία Τζίβα κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου ένα ήπιο ψήφισμα, στο οποίο προτεινόταν μεταξύ άλλων να δείξει το Δημοτικό Συμβούλιο την ευαισθησία του και την κοινωνική του αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση εκείνης της περιόδου.

Αιμιλία Τζίβα

Μάλιστα δεν ζητήθηκε κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό. Ουσιαστικά, προτάθηκε η υιοθέτηση της απόφασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία καταδίκαζε την, τότε, ανεξέλεγκτη βία στα νησιά μας και δεσμευόταν να πάρει πρωτοβουλία ανά Περιφέρεια της χώρας με συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, των δημάρχων, των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Βουλευτών, ώστε να προταθούν χώροι και τρόποι για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στο σύνολο της επικράτειας σε ανοιχτές ελεγχόμενες δομές.

Εξάλλου το διάστημα 2014 – 2019 ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είχε ανταποκριθεί και είχε φιλοξενήσει οικογένεια Σύρων Μεταναστών, μέσα από τον συντονισμό από την σχετική Επιτροπή Αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχε και συντόνιζε η τότε επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου, Ειρήνη Κατσινοπούλου.

Ειρήνη Κατσινοπούλου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2020, η Αιμιλία Τζίβα τόνισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί και να στηριχθεί πολιτικά και με πόρους από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που κινείται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών αξιών και του διεθνούς δικαίου. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αποσυμφόρηση των νησιών τώρα».

Δηλαδή, δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά σε «ανοικτά σύνορα» κ.τ.λ., με δεδομένη και την προβοκατόρική και χυδαία τακτική της Τουρκίας και του Ερντογάν, σε σχέση με το προσφυγικό.

«Όχι» Κουτρούλη στην αλληλεγγύη και… «ορδές»

Ωστόσο, δεν πέρασαν 10 δευτερόλεπτα και τον λόγο πήρε ο… εκλεκτός των «αριστερόμετρων» στο Ηράκλειο Αττικής, ο Κ.Κουτρούλης, λέγοντας αμέσως και ξεκάθαρα ότι «έχουμε σοβαρές διαφωνίες με το ψήφισμα», συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς οι ορδές που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο πρόσφυγες, αφορά ορδές ανελέγκτων ανθρώπων οι οποίοι διοχετεύονται από τη γειτονική χώρα και δημιουργούνε εθνικό πρόβλημα», για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «δεν μιλάμε, λοιπόν, για πρόσφυγες. Μιλάμε για ανέλεγκτες ορδές που προσπαθούν να εισβάλουν στην χώρα».

Βέβαια, προκειμένου στο τέλος να ισορροπήσει λίγο, στη λογική και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, κατέληξε λέγοντας πως «είναι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι οδηγούνται προς τη χώρα μας για διάφορες σκοπιμότητες και υπάρχει και ανθρωπιστική κρίση των ανθρώπων που μένουνε εκεί. Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν μας», αλλά αφενός οι ορδές έμειναν… ορδές, αφετέρου τοποθετήθηκε με ένα τεράστιο «Όχι» στο ψήφισμα για την ανθρωπιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Βέβαια ουδείς είχε βάλει θέμα μη προστασίας των συνόρων ή ελέγχου αυτών. Το έβαλε… μόνος του ο κ.Κουτρούλης, προκειμένου να δικαιολογήσει τα περί «ορδών».

Κτήμα Φιξ Ηράκλειο
Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου – Φωτογραφία αρχείου

Επίσης το κομβικό, πέρα από τις φράσεις και τις λέξεις, ήταν η αρνητική στάση Κουτρούλη απέναντι στο ψήφισμα, δηλαδή απέναντι:

  • Στο να δείξει το Δημοτικό Συμβούλιο την ευαισθησία του και την κοινωνική του αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση
  • Να καταδικάσει την, τότε, ανεξέλεγκτη βία στα νησιά μας
  • Να προταθούν χώροι και τρόποι για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στο σύνολο της επικράτειας σε ανοιχτές ελεγχόμενες δομές
  • Να στηριχθεί κάθε προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που κινείται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών αξιών και του διεθνούς δικαίου

Δηλαδή ο κ.Κουτρούλης, όχι μόνο σε επίπεδο φρασεολόγιας, αλλά και επί της ουσίας, ήταν αντίθετος σε θέσεις για το προσφυγικό, που αν μη τι άλλο είναι η βάση εκκίνησης για όποιον θέλει να (αυτό)χαρακτηρίζεται προοδευτικός και αριστερός και σε καμία περίπτωση δεν είναι καμία «επαναστατική» ή «ανατρεπτική» πλατφόρμα.

Εξάλλου, με την φρασεολογία περί «ορδών ανελέγκτων ανθρώπων οι οποίοι διοχετεύονται από τη γειτονική χώρα και δημιουργούνε εθνικό πρόβλημα» υιοθέτησε πλήρως και τα επιχειρήματα περί υβριδικού πολέμου, τις συνέπειες του οποίου –επιχειρήματος- είδαμε αυτές τις ημέρες στη Θράκη με τις αθλιότητες περί «πολιτοφυλακής» και το «σαφάρι» καταδίωξης προσφύγων και μεταναστών, ότι δήθεν αυτοί βάζουν τις φωτιές.

Η στήριξη με το «αριστερόμετρο» στο χέρι

Το πρόβλημα εδώ είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο για όσους από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν με μεγάλη προθυμία να τον χαρακτηρίσουν ως τον εκλεκτό τους, με το αστείο της υπόθεσης να είναι ότι υποτίθεται τον επέλεξαν ως το… «προοδευτικό» αντίπαλο δέος απέναντι στην… δημοτική αρχή που έχει σύμφωνα με τους ίδιους, «δεξιά» και «ακροδεξιά» χαρακτηριστικά.  

Μάλιστα στην ίδια δε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος πρότεινε να υπάρξει μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κείμενο, στο οποίο να συμφωνεί η πλειοψηφία τουλάχιστον του Σώματος, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ ο προερχόμενος από τον συντηρητικό χώρο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Παπαδημητρίου ήταν μεν αρνητικός σε κάποια σημεία του ψηφίσματος, αλλά με σαφώς πιο ήπιους χαρακτηρισμούς και χωρίς ακρότητες,

Δηλαδή, με απλά λόγια, ο μοναδικός (!) που μίλησε για «ορδές» σ’ ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ήταν ο κ.Κουτρούλης…

Επί του πιεστηρίου – προσπάθεια… κυβίστησης 

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, μέσα από αναρτήσεις στα social media, υπήρξε μία προσπάθεια του κ.Κουτρούλη να σώσει ότι μπορεί να σωθεί, σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τον «βελοπουλικό» λόγο του για το προσφυγικό το 2020.

Έτσι, με αφορμή τους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες από την πυρκαγιά, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Και το τελευταίο για τα μέσα ενημέρωσης. Χθες η είδηση ήταν ότι “δεν ήταν νεκροί ήταν μετανάστες”

Ντροπή τους! Η ανθρώπινη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, οποιουδήποτε χρώματος και φυλής έχει την ίδια αξία και όταν αφαιρείται, είναι επαχθές έγκλημα… Σταματώ εδώ…».

Πρόκειται σαφώς για μία απέλπιδα προσπάθεια να “ξεχαστούν” οι προηγούμενες τοποθετήσεις του, μια που τώρα πρέπει να δείξει “αριστερό” και “προοδευτικό” χαρακτήρα…

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έκκληση

Αυτό που πρέπει να τονιστεί επίσης, είναι ότι ακόμη και η φωτογραφία των προσφύγων που συνοδεύει αυτήν την ανάρτηση, δεν είναι τυχαία.

Είναι η φωτογραφία που υπάρχει στην σχετική ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις 5 Μαρτίου 2020, έξι  ημέρες δηλαδή πριν την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου Αττικής και αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου εκείνης.

Η Ύπατη Αρμοστεία φιλοξένησε στην σελίδα κείμενο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (διαβάστε το ΕΔΩ) στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ολοένα και περισσότερα ξενοφοβικά και ρατσιστικά περιστατικά από τοπικές μειοψηφικές ομάδες κατά νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, εκείνη την περίοδο.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας περιλαμβάνει 47 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ως παρατηρητές τον Συνήγορο του Πολίτη και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Το Δίκτυο συντονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων το Δίκτυο:

-Καταδικάζει κατηγορηματικά τις εν λόγω ενέργειες και καλεί τις ελληνικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές αντιδράσεις.

-Καλεί την πολιτεία να εξασφαλίσει τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στην ενδοχώρα για τη συνέχιση των διαδικασιών ασύλου καθώς και την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στο ακέραιο.

-Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και στοιχειώδη συναίσθηση των συνεπειών που έχουν οι πράξεις τους στην ήδη πληγωμένη κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

 

Δείτε τις σελίδες των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου στις 11 Μαρτίου 2020 παρακάτω, με ολόκληρη την συζήτηση, χωρίς καμία απολύτως περικοπή:

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU