Μετά τον Πατούλη, όλοι οι Περιφερειάρχες φυλάνε τα… νότα τους για τις πυρκαγιές

Για “«βροχή» αντιδράσεων που προκάλεσαν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι ανακριβείς ισχυρισμοί του εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής Σ. Βαθρακογιάννη σε ραδιοφωνική εκπομπή, πως δήθεν οι Περιφέρειες έχουν, κατά κύριο λόγο, την αρμοδιότητα των αντιπυρικών ζωνώνκάνει λόγο νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό την προσπάθεια να αποποιηθεί από πριν, οποιαδήποτε ευθύνη από καταστροφή που μπορεί να προέλθει από πυρκαγιές στο… μέλλον.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση Πατούλη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει η ίδια αποδέκτης κριτικής, όπως έγινε στο παρελθόν η διοίκηση Δούρου.

Επί της ουσίας, αυτά τα οποία υποστηρίζει ο Γ.Πατούλης από χθες (δείτε ΕΔΩ) είναι απολύτως ορθά. Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς, οι Περιφέρειες σαφώς δεν έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ωστόσο τόσο ο Πατούλης, όσο και τα στελέχη της ΝΔ με πρωτοστάτη τον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν την εντελώς… αντίθετη θέση και άποψη για την τραγωδία στο Μάτι, φορτώνοντας σχεδόν τα πάντα στην Ρένα Δούρου.

Ο Ανακριτής για την τραγωδία στο Μάτι πολύ πρόσφατα ξεκαθάρισε και  αυτός τα πράγματα, αλλά τα πράγματα στην πολιτική είναι μέχρι ένα βαθμό δεδομένα: Εάν ελέγχεις τα κεντρικά ΜΜΕ και έχεις πρόσβαση σ αυτά, όπως ο νυν Περιφερειάρχης και η σημερινή κυβέρνηση, όλα αυτά είναι… λεπτομέρειες.

 

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στο τέλος παραπέμπει και στην ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος έχει ως εξής:

 

«Βροχή» αντιδράσεων προκάλεσαν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης οι ανακριβείς ισχυρισμοί του εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής Σ. Βαθρακογιάννη σε ραδιοφωνική εκπομπή, πως δήθεν οι Περιφέρειες έχουν, κατά κύριο λόγο, την αρμοδιότητα των αντιπυρικών ζωνών.

Με αφορμή τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, η ΕΝΠΕ, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως οι αντιπυρικές ζώνες, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δασαρχείων, τα οποία υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και βάσει του κείμενου κανονιστικού πλαισίου για την αντιπυρική προστασία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην υπ. αριθ. 3752/25.05.2018 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα υπ’ αριθμ. 8797/06.12.2019 και 2876/12.04.2021 έγγραφα του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών είναι αποκλειστική ευθύνη των Δασαρχείων, τα οποία υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη ή αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου αντικειμένου βαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις Περιφέρειες».

Παράλληλα, η ΕΝΠΕ ζητά την άμεση ανάκληση της δήλωσης του κ. Βαθρακογιάννη, όπως και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία θα αποκαθίσταται δημοσίως η αλήθεια.

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ στο παρακάτω link

 Ανακοίνωση ΕΝΠΕ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU