Νέα Ιωνία – Τα Πέτρινα “της Φρειδερίκης”: Άλμπουμ, ΒΙΝΤΕΟ

Του Τάσου Τατάρογλου

Κοντεύω να κλείσω τα 50 χρόνια. Έχω περάσει χιλιάδες φορές με το αυτοκίνητο, από την Καλογρέζα πηγαίνοντας στον Περισσό και ξανά πίσω. Και όμως. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχα περπατήσει ούτε μία φορά στα στενά των Πέτρινων “της Φρειδερίκης” στη Νεάπολη Νέας Ιωνίας. Το έκανα τον περασμένο Ιούλιο, τραβώντας τις φωτογραφίες για το zonews.gr

Σύμφωνα με τις πηγές που καταγράφονται στο τέλος, οι συγκεκριμένες προσφυγικές κατοικίες ανεγείρονται  τέλη της δεκαετίας του ‘50 αρχές της δεκαετίας του ’60.

Έχουν αρχιτεκτονικό ρυθμό που προσεγγίζει το μετσοβίτικο και βέβαια ανέσεις πολύ περισσότερες από τις παλιές προσφυγικές κατοικίες.

Ανοικοδομήθηκαν από τις πιστώσεις του εράνου της «Βασιλικής Πρόνοιας». Αρχικά προορίζονταν για τις οικογένειες αξιωματούχων του στρατού αλλά στη συνέχεια δόθηκαν σε εργαζόμενους. Τα εγκαίνια του οικισμού έκανε τότε η Βασίλισσα Φρειδερίκη και έτσι ο οικισμός αποκαλούνταν μέχρι και τελευταία «τα πέτρινα της Φρειδερίκης».

Στη Νέα Ιωνία τα Πέτρινα σπίτια είναι διπλοκατοικίες και τετρακατοικίες με κοινές χαρακτηριστικές στέγες και καμινάδες ομοιογενούς αρχιτεκτονικής διακόσμησης. Τα περισσότερα διατηρούνται στις μέρες μας σε καλή κατάσταση.

Ήταν η τελευταία αποκατάσταση προσφύγων σε μια πραγματικά ζηλευτή σειρά κατοικιών. Τα Πέτρινα, είναι ένας από τους δύο οικισμούς που δημιουργήθηκαν τότε – ο άλλος βρίσκεται  κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου και εκεί έγινε για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που μέχρι τότε διέμεναν στην παραγκούπολη του Ασυρμάτου.

 

Περπατώντας σ’ αυτά τα στενά τον Ιούλιο, συμφώνησα απόλυτα με αυτό που καταγράφει και η Δέσποινα Μαλλή, μιλώντας στη Lifo για τη Νέα Ιωνία και η οποία περιγράφει πως μεγάλωσε εκεί: «Ένα σύμπλεγμα με πέτρινα σπίτια που σου δίνει την αίσθηση ότι ζεις σε άλλη εποχή, που από το πρωί οι γυναίκες μαγείρευαν εύοσμα φαγητά με πολίτικα καρυκεύματα, τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους και το απόγευμα η γειτονιά πλημμύριζε από μυρωδιά λεμονανθού και τα βραδάκι σε μάγευε η μυρωδιά από νυχτολούλουδο που ξεχυνόταν από τις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών».

 

Και ναι, σαφώς από το πρωί οι γυναίκες μαγείρευαν εύοσμα φαγητά με πολίτικα καρυκεύματα… Κάποιες από τις μυρωδιές, ίσως “αποτυπώνονται” και στις φωτογραφίες.

 

Δείτε παρακάτω τα βίντεο από τα εγκαίνια των οικισμών, τόσο στη Νέα Ιωνία, όσο και στην περιοχή του Φιλοπάππου και φυσικά στο τέλος υπάρχει και το άλμπουμ του zonews.gr. Τελευταία φωτογραφία, πως ήταν η περιοχή, περίπου πριν 20 χρόνια…

Πηγές:

  • «Νέα Ιωνία 1923 – 2003. 80 Χρόνια», έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας
  • Εκτός προγράμματος, η ψηφιακή ματιά του 5ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.
  • kathimerini.gr
  • lifo.gr
  • mikrasiatis.gr
  • Καλογρέζα / Kalogreza κοινότητα στο facebook
  • Mikrosromios κανάλι στο youtube

 

Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *