Νέα Ιωνία: Το αρχείο της ΕΡΤ τιμά τον Ιωνιώτη Στέλιο Καζαντζίδη με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του

(Πηγή είδησης: www.e-tetradio.gr – Υλικό είδησης: www.ert.gr ) – Σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 2001 ο μεγάλος Ιωνιώτης λαϊκός βάρδος «έφυγε» από τη ζωή, και το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του αποτίει «φόρο τιμής» με μια εκπομπή του, που χρονολογείται από το 1981.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Στέλιο Καζαντζίδη, που παρουσίασε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Παπαστεφάνου, όπου προβάλλονται οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής του και δηλώσεις καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκε.

Επιπλέον, στην ίδια εκπομπή, ο Στέλιος Καζαντζίδης παραχωρεί συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τραγουδά για τους τηλεθεατές της ΕΡΤ, μετρώντας τότε 16 χρόνια αποχής από τα νυχτερινά κέντρα και 5 χρόνια από τη δισκογραφία.

 

ΕΡΤ – Στέλιος Καζαντζίδης – 14 Σεπτεμβρίου 2001

Σύνταξη – Ηρώ Μαύρου

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη (14.9.2001), ο οποίος μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες και τις ελπίδες των καθημερινών ανθρώπων και να μιλήσει στις καρδιές τους.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα κι έτσι αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές για να βοηθήσει την οικογένεια του. Το 1948, στα 17 του χρόνια, τον άκουσε ένας περαστικός να τραγουδάει στο πατρικό του σπίτι και του πρότεινε να φτιάξουν μια λαϊκή μουσική κομπανία. Έτσι ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μια ταβέρνα. Εκεί τον ανακάλυψε ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο περίφημος «Τσάντας». Ακολούθησε το 1952 το δισκογραφικό του ντεμπούτο με το τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «Για μπάνιο πάω» και στη συνέχεια το τραγούδι «Οι βαλίτσες» του Γιάννη Παπαϊωάννου, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στην πολύχρονη καριέρα του συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Χρήστος Λεοντής, Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Βίρβος, Μάνος Λοϊζος, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαϊωάννου κ.ά., αλλά και με στιχουργούς όπως οι: Κώστας Βίρβος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή

UPDATE 14-9-2023

Παρακάτω το βίντεο από το κανάλι του zonews.gr στο youtube – H φωτογραφία της προεπισκόπησης είναι από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στη Νέα Ιωνία, λίγα μέτρα μακρυά από το πατρικό του σπίτι.  Δυστυχώς η προτομή του εκλάπη και μέχρι σήμερα (14-9-2023) δεν έχει αντικατασταθεί.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ στη σελίδα της ΕΡΤ ΕΔΩ)

 

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1981 και αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό γεγονός και μια ευχάριστη έκπληξη για τους θαυμαστές του, καθώς ο Στέλιος Καζαντζίδης απείχε ήδη 16 χρόνια από τα νυχτερινά κέντρα και 5 χρόνια από τη δισκογραφία. Όπως τονίζει ο Γιώργος Παπαστεφάνου αυτό έκανε ακόμη πιο έντονη την ανάγκη του κόσμου, που τον αγαπάει, να τον ξαναδεί και να τον ξανακούσει.

 

Στο αφιέρωμα παρακολουθούμε την πορεία του από το ξεκίνημα του μέχρι την καθιέρωση του στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Για τον Στέλιο Καζαντζίδη μιλούν άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του και τον έζησαν από κοντά. «Είναι ο ίδιος ένας γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, μια ενσάρκωση και μία βίωση του νοήματος των λαϊκών τραγουδιών», τονίζει ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου. «Είναι ίσως ο μόνος τραγουδιστής που έχει εκφράσει τέλεια τον λαϊκό καημό», συμπληρώνει η Χάρις Αλεξίου, η οποία ερμηνεύει και το τραγούδι του «Το τελευταίο βράδυ μου».  «Τραγούδησε με τον πιο ρωμαλέο, τον πιο αδρό, τον πιο όμορφο τρόπο όλους τους καημούς, τις ελπίδες και τα παράπονα του ελληνικού λαού», τονίζει από την πλευρά του ο Χάρρυ Κλυνν.

Μιλούν επίσης ο Απόστολος Καλδάρας, η Καίτη Γκρέυ, η οποία συνεργάστηκε μαζί του από το 1953 έως το 1957, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, όπως και απλός κόσμος, που εκφράζει τον θαυμασμό του στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή. Παράλληλα παρουσιάζεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τη συνεργασία του με την Μαρινέλλα (1957-1965), με τον Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

 

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έμεινε μακριά από τα νυχτερινά κέντρα και τη δισκογραφία, αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια του και μιλά για τη ζωή του δίπλα στους απλούς ανθρώπους του μόχθου. «Εκεί που διάλεξα και περνάω τις μέρες μου, τους μήνες μου, τα χρόνια μου-αυτά που λείπω από τη δουλειά-βρίσκω τόση ζεστασιά στους ανθρώπους. Είναι τόσο αγνοί άνθρωποι οι αγρότες, οι ψαράδες. Μιλάω γι’ άλλα πράγματα που μου είναι ευχάριστα, όπως για τη θάλασσα, τα ψάρια, τις καλλιέργειες και υπάρχει μια ατμόσφαιρα σε αυτά τα σπίτια που είναι γνήσια, ανθρώπινη 100%», τονίζει. Τέλος, ερμηνεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

 

Παρουσίαση-επιμέλεια: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1981

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU