Γιάννης Παχύγιαννης – Νέα Ιωνία: Γιατί τώρα; Γιατί με την Ενότητα και τον Χρήστο Κανλή;

Γιατί τώρα;

Δεν είναι λίγες οι ιστορικές περίοδοι που η αστική δημοκρατία λειτούργησε κάπως σαν “εργολαβία”. Οι πολίτες φορτωμένοι από πλήθος υποχρεώσεων και βαρών που διαρκώς αυξάνονταν, επέλεγαν την “ανάθεση” της σε κατ’ επάγγελμα πολιτικούς και περιόριζαν τη συμμετοχή τους μόνο… στις εκλογές. Ή ακόμα, ούτε και σε αυτές… απέχοντας…

Όταν όμως, ξυπνάς ένα πρωί με την είδηση ότι η γειτονιά σου – που, παρά την εγκατάλειψη και την αφροντισιά της, παρέμενε μια από τις καλύτερες περιοχές κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή – έχει προοριστεί από τη Δημοτική Αρχή, να γίνει ο αποδέκτης των απορριμματοφόρων του Δήμου στην περιοχή των σχολείων της… κι αυτό έγινε με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και απολύτως αιφνιδιαστικά προκειμένου να δημιουργήσουν “τετελεσμένα”, τότε, συνειδητοποιείς ότι μόνη οδός για τη δημοκρατία – και τη ζωή – είναι η συμμετοχή.

Γιατί ξέρεις ότι,

  • καμία περιοχή κατοικίας του Δήμου και
  • καμία ζώνη σχολείων και αθλητισμού,
  • ούτε και η τώρα υφιστάμενη την επιβάρυνση αυτή,

δεν θα έπρεπε να αποτελούν επιλογές χωροθέτησης για τις, κατά τα άλλα, απολύτως αναγκαίες και κρίσιμες για την λειτουργία του Δήμου, αυτές εγκαταστάσεις, που όμως υπόκεινται σε υγειονομικούς περιορισμούς και περιορισμούς ασφάλειας σε σχέση με τις ήπιες και πιο ευαίσθητες λειτουργίες της πόλης!

Γιατί ξέρεις ότι, υπήρξε προγενέστερη Δημοτική Αρχή – αυτή του συνδυασμού της Ενότητας για τη Νέα Ιωνία – που είχε προετοιμάσει τη μετεγκατάσταση του χώρου των Απορριμματοφόρων, με τρόπο ορθολογικό και ωφέλιμο για όλους, αλλά ολόκληρη η σχετική προεργασία, ούτε ακολουθήθηκε, ούτε διορθώθηκε (αν υπήρχαν διαφωνίες), αλλά, εγκαταλείφθηκε από την τελευταία Δημοτική Αρχή του Δήμου μας.

Γιατί κατανοείς ότι, οι προφανείς αρχές σχεδιασμού και ορθολογικής, ωφέλιμης για όλους, επιλογής των κατάλληλων λύσεων, τελικά… δεν είναι προφανείς για όλους τους μετέχοντες στη λήψη αποφάσεων!

Είναι πολύ σημαντικό τη στιγμή που συνειδητοποιείς κάτι τέτοιο, να βρεις ανοικτές θύρες, ανοικτά αφτιά, ανοικτά μυαλά, που θέλουν τη συμμετοχή των πολιτών – χωρίς να θέτουν όρους και προσυμφωνίες. Αυτό βρήκα στην Ενότητα για τη Νέα Ιωνία και στο Χρήστο Κανλή.

Κατόπιν, συνειδητοποιείς ότι τα μεγάλα και τα πολύ κρίσιμα – όπως αυτό – που απαιτούν τη συμμετοχή σου, νομοτελειακά για το μέλλον της περιοχής, δεν είναι τα μόνα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείς. Η καθημερινότητα δεν είναι λιγότερο σημαντική και η συμμετοχή μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά.

Τα ξηλωμένα πεζοδρόμια και οι γεμάτοι λακκούβες δρόμοι μοιάζουν ασήμαντα ζητήματα μπροστά στις αμείλικτες υποχρεώσεις που σε πνίγουν, μέχρι τη στιγμή που… κι ένας δικός σου άνθρωπος, μεγάλης ηλικίας, σωριάζεται, με συνέπεια διπλό κάταγμα ισχίου, την ώρα που πέταγε τα σκουπίδια σε έναν ξεχαρβαλωμένο κάδο.

Μια εγκαταλελειμμένη πλατεία, με ρημαγμένα δέντρα για τα οποία έχεις ειδοποιήσει κι εσύ και άλλοι γείτονες, μοιάζει να μην είναι κάτι με το οποίο δεν μπορείς να ζήσεις… με την ανάλογη έκπτωση ποιότητας ζωής…

Ώσπου μια Πέμπτη ξημερώματα ένα ολόκληρο δένδρο 6 μέτρων ύψους (ξερό, το κουφάρι ενός κορμού) σωριάζεται και κλείνει το δρόμο μπροστά από το σπίτι σου λίγες μόλις ώρες πριν να στήσει πάγκους η λαϊκή…

Πόση τύχη! Λίγες ώρες μετά να είχε συμβεί, και οι πάγκοι, οι πωλητές και ο κόσμος που θα ψώνιζε θα είχαν συνθλιβεί από τον κορμό! Μια μέρα πριν να είχε συμβεί, πολλοί θα έκλαιγαν τα αυτοκίνητά τους τα οποία, λόγω της λαϊκής, δεν ήταν, Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη πρωί, παρκαρισμένα από κάτω… Ζούμε, ίσως κι από τύχη…

Κάπως έτσι αθροίζονται το ένα μετά το άλλο όλα όσα σε πείθουν ότι η Δημοκρατία είναι αντιπροσωπευτική αλλά δεν είναι “εργολαβία”… Και τότε συμμετέχεις μαζί με αυτούς που κράτησαν ανοικτές θύρες, ανοικτά αφτιά, ανοικτά μυαλά και επιζητούν τη συμμετοχή των πολιτών – χωρίς να θέτουν όρους και προσυμφωνίες.

Με την Ενότητα για τη Νέα Ιωνία λοιπόν, και με τον Χρήστο Κανλή.

Γιατί με την Ενότητα για τη Νέα Ιωνία και τον Χρήστο Κανλή;

Με τον Χρήστο, αφηρημένες και γενικές έννοιες όπως η “εμπιστοσύνη” μοιάζουν να γίνονται συγκεκριμένες και πρακτικές μέσα από τον “κανόνα” που πρεσβεύει. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου η ποιότητα και ικανότητες αποτελούν εγγύηση χρηστής διοίκησης!

Σημειώστε τα ακόλουθα τρία πολύ σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία:

1ον:Ο Χρήστος Κανλής δεν είναι ένας “επιδεικτικός mediaνθρωπος” που τραβάει selfies σε κάθε γωνία. Ούτε ανεβάζει κάθε 5 λεπτά stories με αγκαλιές για να μαζεύει followers… Κι αυτό στις συνθήκες που ζούμε – ενώ είναι πλεονέκτημα ουσίας – φαντάζει το μόνο του μειονέκτημα σε σχέση με τη συνήθη πρακτική κάποιων άλλων συνδυασμών!

2ον: Ο Χρήστος Κανλής δεν παίζει με σπόνσορες και χρηματοδοτήσεις και χωρίς διαφάνεια. Κατεβαίνει με βασικό πρόκριμα την Ιστορία και Εμπειρία του από τη διαγεγραμμένη πορεία του σε επιτυχημένες δημοτικές αρχές με μετρήσιμο καταγεγραμμένο έργο και… με μηδέν σκοτεινά σημεία! Έχει δοκιμαστεί στα πιο δύσκολα!

3ον: Ο Χρήστος Κανλής κατεβαίνει με ένα ελάχιστο, λογικού ύψους και ανιχνεύσιμης προέλευσης, μπάτζετ για έναν και μόνο λόγο… Γιατί δεν αναλαμβάνει ούτε υπονοεί προσωπικές εξωθεσμικές δεσμεύσεις και ούτε θέλει να αφήσει, τον οποιονδήποτε, να αισθανθεί ότι, μπορεί να είναι ανοικτός σε παιχνίδια εξαρτήσεων.

Η Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, δεν είναι ένας ευκαιριακός εκλογικός συνδυασμός, προϊόν συγκυριών. Έχει μια καλή Ιστορία πίσω της. Ωστόσο, εξελίσσεται δυναμικά, όπως ακριβώς η πολιτεία μας, οι δήμοι, οι ανάγκες και οι επιδιώξεις μας. Εξελίσσεται μαζί με το λαό της Νέας Ιωνίας. Αλλάζει όπως αλλάζουμε οι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι δημότες.

Η Ενότητα για τη Νέα Ιωνία, συγκρότησε τους στόχους μας για το Δήμο σε βασικούς άξονες δράσεων. Μια προσπάθεια σύνοψης δεν καταφέρνει να εξαντλήσει το εύρος των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά στο Πρόγραμμά μας, αλλά παραμένει μια φιλότιμη προσπάθεια επιγραμματικής αναφοράς σε εμφατικά σημεία του Προγράμματός μας:

[Α]: Επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και ποιότητας ζωής που εγκαταλείφθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

[Β]: Δράσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου, της παραγωγής και των οικονομικών δραστηριοτήτων στο Δήμο και στήριξη των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας και δέχονται διαδοχικά πλήγματα από το 2010 και μετά μέσα από αλυσιδωτές κρίσεις.

[Γ]: Τομέας Καθαριότητας με δραστική ενίσχυση μιας πραγματικής και ουσιώδους και αποτελεσματικής ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με στόχο (α) την μείωση του κόστους που έχουν τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους για το Δήμο μας και τους δημότες, (β) την εξοικονόμηση υλικών πόρων για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, (γ) μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος.

[Δ]: Φυγή από το μαρασμό σε πολιτισμό και αθλητισμό! Ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων των συμπολιτών μας με εμπιστοσύνη στην νεολαία μας που μπορεί να είναι φορέας πρωτοπόρων τάσεων στην τέχνη και σύγχρονων προσεγγίσεων στον αθλητισμό τόσο στην προετοιμασία όσο και στα events.

[Ε]: Βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας, (α)-πρακτικά, με ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ψηφιακές ευκολίες στις υπηρεσίες για τους δημότες, παιδικές χαρές, πάρκα και πλατείες) και (β)-θεσμικά, με ενδυνάμωση (επανενεργοποίηση στην ουσία) της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του διαλόγου και της ενεργού συμμετοχής.

Ο Δήμος είναι ένας οργανισμός, ένας μηχανισμός και μέσον για την επίτευξη των στόχων.  Σαν τέτοιος πρέπει να λειτουργεί αποδοτικά!

Είμαι Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας απέκτησα μια 10ετή εμπειρία στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ως Τεχνικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ) και μια 14ετή εμπειρία στον τομέα διαχείρισης Τεχνικών Έργων, Συμβάσεων κλπ (ως Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ).

Η εμπειρία μου αυτή με έχει διδάξει ότι – πέρα από τις καλές προθέσεις και τη διάθεση για προσφορά που αποτελούν προϋπόθεση λειτουργίας κάθε υπηρεσίας (άρα και των υπηρεσιών του Δήμου) – βασικές προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του Δήμου, υπέρ των δημοτών του είναι:

1.- Επαρκής στελέχωση. Το σύνολο του δημόσιου τομέα έχει σημαντικά κενά προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και κάδους. Η σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που συντελείται ως φυσική συνέπεια των συνταξιοδοτήσεων (και κάποιων μετακινήσεων) επιδεινώνεται από τη σταδιακή γήρανση, που καταγράφεται στην μεγάλη άνοδο του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων.

Ότι συμβαίνει στο σύνολο του δημόσιου τομέα, συμβαίνει και στο Δήμο. Κενές θέσεις που όλο αυξάνονται. Κόπωση του εναπομείναντος προσωπικού από υπερεργασία και αγχωτικές εργασιακές συνθήκες. Αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου.

Επαρκές προσωπικό – πέρα από όλα τα άλλα – σημαίνει επάρκεια και ασφάλεια στις βάρδιες των εργαζομένων (ειδικά στους τομείς υποδομών, καθαριότητας, πρασίνου, συντηρητών κλπ), μείωση του εργασιακού άγχους, μείωση της διαρκούς καταπόνησης, μείωση των λαθών και των ατυχημάτων. Αποτελεί επίσης προϋπόθεση καλού αποτελέσματος σε κάθε εργασία.

2.- Παροχή των αναγκαίων τεχνικών μέσων, του εξοπλισμού και των καλοσυντηρημένων, κατάλληλων χώρων εργασίας για τη διευκόλυνση της εργασίας και των συνθηκών υπό τις οποίες, αυτή, διεξάγεται. Η επιλογή αυτή όχι μόνο δείχνει φροντίδα και νοικοκύρεμα, αλλά, έχει συνήθως μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη μετρήσιμα στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα του Δήμου. Παροχή των διατάξεων, εξοπλισμών και μέσων για την ασφάλεια, αφενός γενικής εφαρμογής (σε χώρους και εξοπλισμούς) και αφετέρου ατομικής εφαρμογής (μέσα ατομικής προστασίας) προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εργασία με ορθές και ασφαλείς εργασιακές πρακτικές.

3.- Κατ’ αναλογία, συντήρηση και ασφάλεια σε οχήματά και μηχανήματα του Δήμου. Όφελος από την επιβράδυνση της γήρανσης που επιτυγχάνεται όταν ο στόλος είναι καλοσυντηρημένος και λειτουργικός.

4.-Συνεχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού με αξιοποίηση νέωντεχνολογιών – φιλικών προς τους εργαζόμενους – για τη βελτίωση και απλούστευση της εργασίας που μπορεί παράλληλα να επιφέρουν (άμεσα ή έμμεσα) εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.

5.-Εκπαιδεύσεις, επανεκπαιδεύσεις των εργαζομένων σε κάθε νεοεισαγόμενη τεχνολογία, εφαρμογή και διαδικασία και – πάντα – παροχή επαρκούς χρόνου προσαρμογής σε όποιες αλλαγές επέρχονται από ψηφιακά μοντέλα και άλλα τεχνολογικά μέσα.

6.-Κίνητρα, ψυχολογική στήριξη, επιβράβευση της φιλότιμης προσπάθειας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο κι εύκολο στην παρούσα χρονική συγκυρία και υπό τους τρέχοντες σχεδιασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για το μοντέλο διοίκησης και τη δημόσια λειτουργία σε όλες τις βαθμίδες.

Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε:

  • Τί χρειαζόμαστε!
  • Τί θα ήταν το ιδανικό!
  • Τί θα ήταν το πρακτικά εφικτό και πόσο μπορούμε – με διεκδίκηση και μη απώλεια ευκαιριών που κατά καιρούς δύνονται – να το προσεγγίσουμε, προκειμένου να υπηρετηθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας!

Βασικό είναι να υπάρχει – επί της αρχής – η πολιτική βούληση για να σταθεί, ένας σύνθετος οργανισμός όπως ο Δήμος, στα πόδια του και δίπλα στους δημότες του.

Μόνο…

  • ένας ισχυρός, στελεχωμένος, εξοπλισμένος, σύγχρονος και λειτουργικός Δήμος, μπορεί…
  • να θέσει και να στοχεύσει αποτελεσματικά σε στρατηγικές και στόχους, ώστε…
  • να οδηγήσει στη βελτίωση της ζωής, στην ευημερία των δημοτών του.

 

 

Ο Γιάννης Παχύγιαννης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας με την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Κανλή

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU