Ηράκλειο Αττικής – Οδηγός: Το νέο πάζλ στην πόλη, μετά τη συνεργασία Παπαδημητρίου – Βλασσόπουλου. Φωτορεπορτάζ & βίντεο

Πίνακας Περιεχομένων

Ηράκλειο Αττικής – Οδηγός: Το νέο πάζλ στην πόλη, μετά τη συνεργασία Παπαδημητρίου – Βλασσόπουλου. Φωτορεπορτάζ & βίντεο

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο Αττικής των επικεφαλής των παρατάξεων «Ηράκλειο Μαζί» Γιώργου Παπαδημητρίου και «ΑΚΕΠ – Συνεργαζόμενοι» Παντελή Βλασσόπουλου, ξεκαθάρισαν κατά 99% το σκηνικό των δύο «μονομάχων» που θα διεκδικήσουν τη θέση του Δημάρχου: Αυτοί θα είναι ο Νίκος Μπάμπαλος, νυν Δήμαρχος, και ο Γιώργος Παπαδημητρίου, νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Οι αριθμοί… μιλούν

Και μπορεί η πολιτική να μην είναι –μόνο- προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί ή διαιρέσεις δυνάμεων, ωστόσο η στήριξη του πρώην Δημάρχου (2010-2014) Παντελή Βλασσόπουλου στον Γιώργο Παπαδημητρίου και η συνεργασία των δύο παρατάξεων, επιτρέπει να εξαχθεί με ασφάλεια το παραπάνω συμπέρασμα.

Ηράκλειο Αττικής

Εδώ να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Τόσο ο Γιώργος Παπαδημητρίου, όσο και ο Παντελής Βλασσόπουλος συμμετέχουν στα κοινά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μέσα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο τόσο στις παρατάξεις που είναι επικεφαλής οι δυο τους, όσο και στην περίπτωση της παράταξης που είναι επικεφαλής ο Νίκος Μπάμπαλος (ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδιαίτερα μετά το 2010 έχει επικεντρώσει αποκλειστικά και μόνο στην αυτοδιοικητική του πορεία) δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα συγκρίσιμα με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις (κόμματα – χρίσματα), ειδικά με αυτές πριν το 2010:

Σήμερα πλέον μπορεί ο “κορμός” των τριών παρατάξεων να έχει μία σχέση με την πολιτική “καταγωγή” των επικεφαλής αντίστοιχα, ωστόσο οι συμμετέχοντες σ’ αυτές προέρχονται σχεδόν από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα (με αλλαγές στις αναλογίες φυσικά), χωρίς να παίζει τόσο κυρίαρχο ρόλο η πολιτική προέλευση.

Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της ΑΚΕΠ Συνεργαζόμενοι, αυτό συμβαίνει με υπέρμετρο βαθμό, αλλά συμβαίνει αρκετά και στις άλλες 2 παρατάξεις.

Επίσης, φυσικά θα υπάρξουν και άλλες παρατάξεις και υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το βασικό «δίδυμο» έχει ξεκαθαρίσει το ποιο θα είναι. Και αφού αναφερθήκαμε σε αριθμούς, ας θυμηθούμε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019:

1ος γύρος

Νίκος Μπάμπαλος – Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη: 44,77%

Γιώργος Παπαδημητρίου – Ηράκλειο Μαζί: 16,78%

Παντελής Βλασσόπουλος – ΑΚΕΠ Συνεργαζόμενοι: 13,81%

Κυριάκος Κουτρούλης – Πνοή Ηράκλειο: 9,07%

Αιμιλία Τζίβα – Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου: 8,00%

Γιώργος Ζαχάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: 6,02%

Γιώργος Ράγκος – Κόκκινη Ρωγμή, αγώνας-ρήξη-ανατροπή στο Ηράκλειο:  1,54%

2ος γύρος

Νίκος Μπάμπαλος – Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη: 65,44%

Γιώργος Παπαδημητρίου – Ηράκλειο Μαζί: 34,56%

Δείτε στο παρακάτω link αναλυτικά τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών:

Αποτελέσματα – Δήμος Ηρακλείου – 2019 – Δημοτικές Εκλογές

Οι αριθμοί λοιπόν μοιάζουν… αμείλικτοι και μόνο μία απίστευτη ανατροπή θα  αλλάξει τη σύνθεση των δύο βασικών διεκδικητών της θέσης του Δημάρχου.

Τρία… tips, πριν προχωρήσουμε να δούμε στο τι έγινε χθες στα γραφεία της παράταξης «Ηράκλειο Μαζί» επί της οδού Πολυτεχνείου και Πεύκων:

1)Ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές έχει αλλάξει. Όχι μόνο  καταργήθηκε η απλή αναλογική και επανήλθε το bonus των extra δημοτικών συμβούλων για την παράταξη που κερδίζει τις εκλογές (εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών) αλλά προβλέπεται πλέον ότι μπορεί να εκλεγεί Δήμαρχος από την 1η Κυριακή αν λάβει 43% και μία ψήφο και όχι 50% και μία ψήφο που ίσχυε τις προηγούμενες εκλογές.

Επίσης υπάρχει όριο 3% προκειμένου μία παράταξη να εκλέξει δημοτικό/ή σύμβουλο.

Δείτε στο παρακάτω link όλες τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές αλλά και περιφερειακές εκλογές:

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2023

 2)Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει την κάθοδο του στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπαρμπούνης, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» και τη νυν δημοτική αρχή.

3)Είναι έντονη η φημολογία ότι ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλου Ηρακλειώτη αυτοδιοικητικού κάτι που προφανώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο μέλλον.

Κάτι που δεν κάνει τυχαία την επιλογή του συνθήματος από τον Γιώργο Παπαδημητρίου «Ενωμένοι, ενώνουμε περισσότερους».

Κλίμα ευφορίας

Χθες το βράδυ λοιπόν, υπήρχε κλίμα ευφορίας στα γραφεία της παράταξης «Ηράκλειο Μαζί». Μαζί με τον Παντελή Βλασσόπουλο, το «παρών» έδωσαν και πολλά στελέχη της παράταξης «ΑΚΕΠ – Συνεργαζόμενοι», νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της.

Επίσης, μεταξύ άλλων και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος καθώς, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο με διάφορες παρατάξεις.

Ευχές… πολιτικού πολιτισμού, έδωσαν η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αιμιλία Τζίβα και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσουλουχάς.

Το παρών έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας (1986-1990 & 2010-2019) Ηρακλής Γκότσης ο οποίος, ναι μεν προέρχεται από την Αριστερά, ωστόσο τον συνδέει προσωπική φιλία με τον Παντέλη Βλασσόπουλο και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό.

Το σύνολο της συνέντευξης Τύπου, τις τοποθετήσεις, τους χαιρετισμούς και τις ερωτήσεις με τις απαντήσεις, μπορείτε να τις δείτε στο παρακάτω βίντεο από τη σελίδα του zonews.gr στο facebook:

Ακολουθούν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις του Γιώργου Παπαδημητρίου και του Παντελή Βλασσόπουλου.

Γιώργος Παπαδημητρίου: “Ενωμένοι, ενώνουμε περισσότερους”

Σήμερα, δύο δημοτικές παρατάξεις “Ηράκλειο μαζί” και “ΑΚΕΠ”, ενεργοί πολίτες και αιρετοί εκπρόσωποι από διαφορετικές αφετηρίες,  αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο, μια επιλογή καρδιάς και δουλειάς.

Επιδιώκουμε με έναν ευρύτατο διάλογο, τους επόμενους μήνες, με όλες και όλους τους Δημότες, να συνθέσουμε μια μεγάλη συμμαχία πολιτών με στόχους που ο διάλογος και η συμφωνία των συμπολιτών μας θα καταγράψει και θα προτεραιοποιήσει.

Μια συμμαχία πολιτών:

-Στέρεη και δημιουργική γιατί γεννιέται από την συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα θέσεων και αρχών για τα νοικοκυριά μας, για  τις γειτονιές μας, για την πόλη μας, για το Δήμο μας.

-Ενωτική και δημοτική γιατί εκφράζει μια μεγάλη πλειοψηφία συμπολιτών, ανεξαρτήτως αφετηριών, ιδεολογικών απόψεων και κομματικών ταυτοτήτων, που δεν χρειάζονται, γιατί διαιρούν αντί να πολλαπλασιάζουν. Πλειοψηφία που συμμετέχει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων στο Δήμο μας.

-Ισχυρή και αποτελεσματική γιατί δεν εξαιρεί κανέναν συμπολίτη, γιατί κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να συμβάλλουν με προτάσεις και έργα, αλλά και καμιά δημοτική αρχή δεν μπορεί να πετύχει, εάν δεν εκφράζει με πράξεις τους πολλούς και εάν οι πολλοί δεν υποστηρίζουν τις δράσεις της.

-Νικητή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με μοναδικό στόχο να πετύχουμε μια μεγάλη  αλλαγή, μια ουσιαστική βελτίωση, στην καθημερινότητά μας, στις γειτονιές μας, στο Δήμο μας.

Στο Ηράκλειο γνωριζόμαστε, λίγο πολύ, όλοι. Είμαστε συνεργάτες, φίλοι, συμμαθητές, γείτονες, συγγενείς. Καθημερινά έχουμε και αναπτύσσουμε ισχυρές συναισθηματικές σχέσεις μεγαλώνοντας στις ίδιες γειτονιές, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες δυσκολίες, δίνοντας κοινούς αγώνες, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ μας και φτιάχνοντας κοινές προσδοκίες.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Ηράκλειο, με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, θα εξυπηρετηθεί πιο αποτελεσματικά με μια πλατιά συμμαχία πολιτών υπηρετώντας το καλό των δημοτών, στηριζόμενη  στην δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια, την αισιοδοξία, την αγάπη στην πόλη και την πίστη στις δυνατότητες και τα δικαιώματα των πολιτών της.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η δημοτική αρχή, παρόλες τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να  υπηρετήσει αποτελεσματικά  ούτε την ανάγκη. Η διαφορά μας μαζί τους δεν είναι οι προθέσεις αλλά η θεώρηση των πραγμάτων και η απόφαση για καθημερινή σκληρή δουλειά.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επιτακτικό από την ανάγκη αλλά και τίποτα πιο δυνατό από την επιθυμία.

Θέλουμε να είμαστε στο πλάι του κάθε πολίτη όχι μόνο σε αυτό που έχει ανάγκη, αλλά και σε εκείνο που επιθυμεί, στα θέλω του.

Τις επόμενες εβδομάδες, μήνες θα οργανώσουμε έναν διάλογο με όλες και όλους. Για να ανταλλάξουμε απόψεις, για να συνθέσουμε ιδέες, για να προγραμματίσουμε δράσεις, για να θέσουμε προτεραιότητες.

Σε αυτήν την προσπάθεια για το Δήμο μας, κανένας πολίτης δεν είναι ακροατής ή θεατής. Στην πόλη μας, ο Ηρακλειώτης και η Ηρακλειώτισσα  θα είναι Πρωταγωνιστές.

Παντελής Βλασσόπουλος: “Θέτουμε αυτή τη συνεργασία  στην κρίση των Δημοτών”

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, ως φίλοι και συνεργάτες, για να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας και την από κοινού κάθοδό μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Παπαδημητρίου. Αυτό που μας ώθησε να συνεργαστούμε είναι, πάνω και πρώτα απ’ όλα, η αγάπη  για την πόλη μας, το Ηράκλειο, την πόλη στην οποία  μεγαλώσαμε και ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας. Μια, κατά το παρελθόν, καταπράσινη, ήσυχη  πόλη με κοινωνική συνοχή, που σήμερα ασφυκτιεί από τα σύγχρονα προβλήματα των μεγαλουπόλεων και, παράλληλα, κινδυνεύει από παραλείψεις και λάθη να γίνει αβίωτη.

Χωρίς να επιδιώκουμε να κινδυνολογήσουμε και χωρίς καταλογίζουμε σκοπιμότητα σε κάποιον από τη διοίκηση του δήμου προσωπικά,  άλλωστε είναι πολιτικές οι διαφωνίες μας, οφείλουμε να αναδείξουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας του δήμου, έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, σύμφωνα με τις δικές μας ιδέες, αξίες και φιλοσοφία. Πιστεύουμε στην πολιτική διοίκηση  του δήμου  που:

-είναι πάνω και πέρα από διαχωρισμούς, κομματικές αποχρώσεις,  περιθωριοποιήσεις,  εμπάθεια, φανατισμό και αλαζονεία.

-Υποστηρίζει και  προωθεί την κοινωνική συνοχή, πολυεπίπεδα και μακροπρόθεσμα, με έμφαση στους  κοινωνικά ευάλωτους πολίτες,  στους νέους και τις νέες  και τις ανάγκες τους.

-Θέτει την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση έργων, σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα, σε όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου.

-Επιδιώκει την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων και ιδίως των νέων, μέσα από  τις  προτάσεις τους, που θα υλοποιούνται από τον δήμο με κοινές δράσεις.

-Πιστεύει στον διάλογο, σέβεται έμπρακτα τη γνώμη και τις ανάγκες των δημοτών  και οι αποφάσεις  που  λαμβάνονται  πηγάζουν από τη σύνθεση των απόψεων όλων των εμπλεκομένων, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων και συλλογικοτήτων.

-Σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, ιεραρχεί και υλοποιεί έργα σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, και αιτιολογεί επιλογές που μπορούν να δημιουργήσουν παρανοήσεις, όσον αφορά τη διαφάνεια των διαδικασιών, τη σκοπιμότητα, τον τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησής τους.

-Λειτουργεί με διαφάνεια, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με ορθολογισμό αλλά και με ευαισθησία. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με σεβασμό προς  ΟΛΟΥΣ  τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο δήμο και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Σε όσα προανέφερα, έχουμε κοινή οπτική και πορεία με τη Δημοτική Παράταξη «Ηράκλειο Μαζί» και τον επικεφαλής της, Γιώργο Παπαδημητρίου, και, παράλληλα,  έχουμε κοινή  τοποθέτηση σε  θέματα που αφορούν την ποιοτική  λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, συμφωνούμε σε ενέργειες και δράσεις  που  είναι αναγκαίο να γίνονται για το συμφέρον της πόλης, και τις πραγματοποιούμε από κοινού, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και της πόλης μας.

Κλείνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Παράταξη «ΑΚΕΠ -Συνεργαζόμενοι» θα παραμείνει αυτόνομη στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Έτσι:

– Ξεκινάμε αυτή τη συνεργασία με τον Γιώργο 18 μήνες πριν τις εκλογές, με δική μας πρωτοβουλία.

– Συνεργαζόμαστε φανερά, πάνω από το τραπέζι.

– Και το σημαντικότερο; Θέτουμε αυτή τη συνεργασία  στην κρίση των Δημοτών.

Παράλληλα, παραμένουμε  πρόθυμοι σε  προτάσεις, σκέψεις, ιδέες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, με πρόσωπα και φορείς, ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη μέρα, με σκοπό να παραδώσουμε στη νέα γενιά ένα καλύτερο Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Δήμος Ηρακλείου : Εξώδικό για να μην έχει πάλι νέα φέσια τύπου… ENERGA

Δήμος Ηρακλείου

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU