«Οι δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη στη Νέα Ιωνία

Με τη Νέα Ιωνία να έχει νοιώσει πολύ σκληρά στο πετσί της τη δράση των δωσίλογων την περίοδο της Κατοχής, η παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι – Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Ιωνία, είχε ιδιαίτερη σημασία.

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν η δημοτική παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και το δίκτυο πολιτών «Σκέψη & Δράση – Αριστερά» και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης με τις ερωτήσεις του οδήγησε τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη στο να φωτίσει τη δράση των δωσίλογων συνεργατών των κατακτητών και την ασυλία τους από τον κρατικό μηχανισμό, μέχρι και τις δικαστικές αποφάσεις που τους προστάτευσαν.

Φωτίστηκαν τα Μπλόκα του Θανάτου όπως της Καλογρέζας με ιστορικές φωτογραφίες που “σβήστηκαν” από τα ελληνικά αρχεία και ταξίδεψαν από την Ευρώπη για να φτάσουν στα χέρια του ερευνητή.

Οι δωσίλογοι” είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα με ανάλυση της πολιτικής κατάστασης που οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας, τα Δεκεμβριανά και την πολιτική αστάθεια με κατάληξη τα στρατιωτικά καθεστώτα τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU