Η Εταιρεία - Επικοινωνία

  

Ανακοίνωση «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας: Ερώτηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία

Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 10:17:00
Κύριε Δήμαρχε, οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα για τo άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Μάλιστα αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολείων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήματα.

Αυτό που πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλα τα σχολεία, είτε ανοίγουν τώρα, είτε θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη, είτε ετοιμάζονται για εγγραφές όπως τα νηπιαγωγεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πολύ έγκαιρα έχει θέσει σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα χωρίς να πάρει απαντήσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Από το Φλεβάρη του 2020 έχουμε θέσει ζήτημα εφοδιασμού σε αντισηπτικά και υλικά καθαρισμού, προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων στη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

Από την 1η Οκτώβρη 2019 επισημαίνουμε την ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία και ζητάμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την αρχή της χρονιάς επανειλημμένα θέτουμε, ξανά και ξανά, επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην κτιριακή υποδομή των σχολείων του Δήμου μας, έχουμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

Σας ρωτάμε λοιπόν να μας ενημερώσετε , τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις μονάδες και τάξεις που ανοίγουν αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε:

Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. Τί θα γίνει σχολεία του Δήμου μας που εν έτη 2020 έχουν τάξεις σε κοντέινερ ή σε διαδρόμους; Πως διασφαλίζεται ο αερισμός και βασικές συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις; Ένα απλό παράδειγμα: Στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας υπάρχουν 4 αίθουσες με εμβαδόν 30 τ.μ, που σήμερα υποδέχονται 20 μαθητές με το ζόρι. Αν τηρηθούν οι αποστάσεις δεν θα χωράνε περισσότερους από 8 μαθητές. Αλλά και στα νεώτερα κτήρια οι αίθουσες είναι σχετικά μικρές, δεν χωράνε με τις προβλεπόμενες αποστάσεις 15 μαθητές

Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.

Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ' όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους και νέες προσλήψεις. Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται.

Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους

Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα. Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε. Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολούχα διαλύματα, και γενικότερα υλικά καθαρισμού.

Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Να απορριφθεί η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε,

Τί ιδιαίτερα μέτρα θα παρθούν για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών;

Τι πρόβλεψη έχετε για τα σχολεία που έχουν κλιματιστικά, τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση το χειμώνα;

Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στην αρχή του Φθινοπώρου των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία;

Υπάρχει σχέδιο για την ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, για την συστηματική παρακολούθηση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού; Τι πρόβλεψη υπάρχει για σχολίατρους, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς;

Σε λίγο ξεκινούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία. Τι σχέδιο υπάρχει ώστε να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετεινή χρονιά; Τι έχετε διεκδικήσει για τη στέγασή τους και τι νέους χώρους προτίθεστε να δεσμεύσετε για την ανέγερση νηπιαγωγείων;

Η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο Δήμος, το κράτος δηλαδή σε όλα του τα επίπεδα, έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους.

Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωρά πλέον.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Νίκος Σερετάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Δανάη Γκούμα, Δημοτική Σύμβουλος

Γιάννης Ζαχαριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Λήδα Γκούμα, Κοινοτική Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας

Γιώτα Ζώτου, Κοινοτική Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας

Εκτύπωση Αποστολή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ανακοίνωση «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας: Ερώτηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία

Χρόνος που έχετε στη διαθέσή σας για σχολιασμό του άρθρου:

Σχολιασμός άρθρου:

Όνομα, E-mail ή Ψευδώνυμο: (μέχρι 40 χαρακτήρες)

*Σχόλιο: (Υποχρεωτικό, τουλάχιστον 5 χαρακτήρες)

Διάβασα και αποδέχομαι τους όρους δημοσίευσης σχολίων: